Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - katt ide!

Mennyire vagy kapcsolatfüggő? Tudd meg most!

Közzétéve: 2020. 10. 15. Forrás: Elixír magazin (freespirit.hu)
Értékelés

Szerelem, szerelem, átkozott gyötrelem - így szól a régi népdal, mégis aktuális témát érint, a túlzottan ragaszkodó érzelmeket, a társfüggőséget. Lehet hogy te is érintett vagy?

A társfüggőség bár olykor a férfiakat is érinti, legtöbbször a nőket ejti csapdába. Évekig élnek olyan párkapcsolatban, amelyikben párjuk kihasználja öket, rombolja személyiségüket, naponta érik megaláztatások. Mégis az érintett fél, ezt nem így érzékeli.

Mi a társfüggőség?

Természetes dolog, hogy egy szerelmi kapcsolatban a partnerek bizonyos mértékben függenek egymástól és kötődnek egymáshoz. De vannak olyan esetek, amikor az egyik fél függése sokkal erősebb, mint a másiké, és teljesen kiszolgáltatottá válik a kapcsolatban. Pszichológusok azt tapasztalták, hogy bizonyos szenvedélybetegek esetében általában meghúzódik egy olyan társ is a háttérben, aki gyakran maga is valamilyen szenvedélybetegséggel küzd, mint például az alkoholizmus. A társfüggőséggel szenvedő ember hosszú ideig képes a számára folyamatos szégyennel, és szenvedéssel járó kapcsolatban maradni. Egész lényét, érzéseit, cselekvéseit egy másik ember és a kettejük viszonya határozza meg!

 


Sajnos azonban, mint minden függőség, egy ilyen kapcsolat rendkívüli módon rombolja nem csak az egészséget, de a személyiséget is, és akár egzisztenciális lecsúszáshoz vezethet. Ha a függő viszonynak egyszer vége szakad, a társfüggő sokkal jobban megszenvedi; előfordulhat, hogy egy újabb kapcsolatba menekül, de az sem ritka, hogy súlyos depressziós állapot alakul ki nála.


Mi állhat a háttérben?

Mint sok egyéb lelki probléma kialakulásának esetében, a háttérben itt is a problémás gyerekkor húzódhat meg. Az otthonról hozott mintákat tudattalanul lemásolja az ember, egészen addig, amíg nem sikerül szembenézni és megküzdeni ezekkel a problémákkal. Általában két jellegzetes élmény vezethet ide: az egyikben a szülő túlzó szeretetével magához láncolja a gyermeket, aki nem tud önálló, érett személyiséggé fejlődni. A másikat éppen ellenkezőleg, a szeretethiányos gyermekkor jellemzi emiatt küzd szeretetéhséggel, és kapaszkodik valakibe Ha magadra ismersz, vagy egy ismerősödre, a gyógyuláshoz mindenképpen szakember segítségét kell  igénybe venni.

Forrás: Elixír magazin (freespirit.hu)