Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - katt ide!

Honnan erednek a Tarot kártyalapjai?

Közzétéve: 2013. 11. 19. Írta: Elixír magazin Forrás: Freespirit.hu
Értékelés
Ez a cikk 2128 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hogyan, mikor és egyáltalán kik alkották meg az első tarot-kártyacsomag 78 lapját? Milyen jelképeket, szimbólumokat tartalmaznak a kártyák? Hogyan jósolnak velük? Jövendőmondás, iránymutatás vagy jellemrajz? Miben segít igazán?

A tarot (ejtsd: taró) kora és eredete a mai napig ismeretlen, az első tarot-kártyák azonban biztosan a 14. századból származnak. A kártyákon található szimbólumok világi és egyházi rendet, ősi erényeket, lelki- és fejlődési állapotokat ábrázolnak, amelyeknek átélése és megértése a spirituális fejlődés maga.

 

Az egyiptomi tudást rejti  magában?

 

Gnosztikus jellege és a 18-19. század misztikusainak ókori műveltség iránti érdeklődése miatt hozzák a kártyákat a legrégebbi kultúrákkal összefüggésbe, néhányan az ősi egyiptomi beavatási szertartásokat vélik fölfedezni bennük. Court de Gebelin (1781) a tarot szót is Egyiptomból származtatja, az egyiptomi "tar" szóból, ami utat és a "ro", ami királyt jelent (innen a Királyi út elnevezés).

A 18-19. század szabadkőműves páholyainak mágia és ősi rituálék iránt érdeklődő okkultistái Court de Gebelinnel az élen az egyiptomi mellett a zsidó kultúrkörhöz kapcsolták a tarot-t, és a kabbala számmisztikájából vezették le megszámozott lapjainak jelentését. A héber ábécé 22 betűjét a Nagy Arkanum lapjaival hozta összefüggésbe Eliphas Levi is Dogma et Rituel de la Haute Magie (1856) című művében, Gerald Encausse-hoz hasonlóan, aki szerint a kártyákat a cigányok hozták be Európába (The Tarot of the Bohemians - Absolute Key to occult Science).


Eliphas Levi tehát zsidó eredetűnek tartotta a kártyákat, csupán számmisztikai vonatkozásuk miatt - mindenféle filozófiai és kultúrtörténeti alap nélkül. Ugyanakkor megjegyzi, hogy a rota latin kifejezés kerék vagy kör jelentése összefügghet a tarot-val, hiszen a körnek, keréknek, mint kora keresztény szimbólumnak a tarot-ban is óriási jelentősége van.

 

A lapok szimbolikája sokrétű

 

A Nagy Arkanum kártyái között az egyik legjelentősebb a 10-es számú Sorskerék, ami az asztrológia rendszerében is a 19-es számú Nappal (vagyis a Világ Világosságával), mint örök körforgást megtestesítő isteni erővel kapcsolható össze. De nehéz lenne nem fölismerni a 20-as Feltámadás (vagy Ítélet) kártya sírból kilépő, égi angyal felé forduló alakjaiban vagy a 21-es Világmindenség kártyájának négy evangélista szimbólumaiban a keresztény kultúrkör alapelemeit.

A középkori európai lovagrendek és a rózsakeresztesek titkos tanai - amelyeknek megfelelői nyilvánvalóan az ősi keleti kultúrákban is megtalálhatók voltak - egyértelműen párhuzamba vonhatók a tarot eszme- és szimbólumrendszerével. A legrégebbi olasz és francia kártyák alakjai a keresztény kultúrkört tükrözik, míg a későbbi egyiptomi stílusú kártyákon ezek az európai elemek nem jelentek meg.

Keresztény utalások?

 

A Grál-legenda szent tárgyai - a kehely, az edény, a lándzsa és a kard - nyilvánvaló megfelelést mutatnak a Kis Arkanum négy színével, a Nagy Arkanum 22 lapját pedig a kelta kultúrát és a Grál-misztériumot ismerők az ősi kelta ábécé 22 betűjével is összefüggésbe hozzák. Arthur Edward Waite ismerte föl az 1800-as évek végén a tarot-nak a Grál-legendához és a kora keresztény misztikához való kapcsolódását. Elemzéseihez a Pamela Colman Smith által készített kártyákat adta ki, amelyek messzemenően a legnépszerűbbek voltak Európában. Waite a tarot-ról és a Grálról írt könyveiben utal arra, hogy a tiszta spiritualizmus és a gyakran sötét és zavaros okkultizmus nem azonosak egymással. Õ az egyetlen, aki a tarot szimbolikus képeit a középkorból származtatja, megegyezően az első ismert és fennmaradt tarot-kártyák korával, még akkor is, ha tudja, hogy ezeknek a szimbólumoknak a megfelelői Egyiptomtól Kelet-Ázsiáig megtalálhatók minden spirituális tanításban.

Örök körforgásban

 

A tarot kártyáit a hozzáértők elsősorban pszichológiai elemzésre, önvizsgálatra, önismeret- és terápiás munka céljából használják. A kártyavetés (kirakás) módja ennek megfelelően szabadon választható, tehát jobb, ha a tanácskérő maga választja ki és értelmezi a képeket. A kártyák jóslásra, jövőbe tekintésre is használhatók, ennek kirakási módjai pedig szintén variálhatók. Lehet egyszerűen, csupán három kártya segítségével megvilágítani egy kérdést, amelyben az első kártya jelentése a probléma múltját, gyökerét és eredetét jelzi, a második a kérdés jelenlegi stádiumát világítja meg, míg a harmadik a jövőre, a jelenlegi helyzet végkimenetelére utal. Ezt a három kártyát természetesen a lefelé fordított és asztalra kiterített kártyák közül kell a kérdezőnek egymás után kihúznia.

 


A tarot képeinek sorozata misztikus utazásnak is felfogható, amelyben a 0. számmal jelölt Bolond (aki a körön kívül áll) végigjárja a bölcsességhez vezető, annak eléréséhez szükséges 21 állomást. A különböző kártyatípusuk különbözőképpen jelzik a Bolond lapját, némelyik pakliban ez a 22-es kártya, de ez mindig azonos a 0-val, vagyis az út vége magában foglalja az újrakezdést. A Bolond tehát a kezdet és a vég, az indulás és a megérkezés, általa a tarot útja a végtelen körforgás szimbóluma is.

Forrás: Freespirit.hu