Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Napi Tarot Üzenet

Minden napi Tarot

üzeneted - katt ide!

Gyógyítsd magad állatokkal!

Közzétéve: 2007. 06. 13. Forrás: www.házikedvencek.hu
Értékelés
Az állatok pszichoterápiás alkalmazása még viszonylag új területe a gyógyításnak, illetve hatásos kiegészítője egyes gyógymódoknak. Elsőként egy amerikai pszichológus vonta be páciensei házi kedvenceit kezelésükbe.
A kezdeti sikerek eredményeként mára már egyre több országban terjedt el, köztük Magyarországon is sikeresen alkalmazzák az állatterápiát. Mi is a terápia lénye?
Általánosságban igaz, hogy a házi kedvencek segítenek fenntartani a gazdák pszichológiai egyensúlyát, akár otthon akár a munkahelyen vagy hivatalos intézményekben. Ezeken kívül oldják a feszültséget, csökkentik a félelmet, szorongást, javítják az emberek kedvét, és kiegyensúlyozottabbá teszik őket. Természetesen kedvenceink konkrét betegségek tüneteinek enyhítésére, illetve a fizikai erőnlét fenntartására is kiválóan alkalmasak.

Az állatterápia számtalan területen használható. Ilyen területek lehetnek a tanulási problémák, családi feszültségek, lelki terhek, fejlődési rendellenességekkel élők, mozgáskorlátozottság, egészségmegőrzés, alkoholizmus, drogfüggőség, házassági válság stb. Az állatterápia hasznosságát és sikereit senki nem vonja kétségbe, de vajon milyen állatfajok alkalmasak erre a célra?

Elvileg bármelyik állat alkalmas lehet terápiás célra, azonban néhány kritériumnak meg kell felelniük. Ezek a következők:
• ne legyen agresszív
• szeresse a törődést, simogatást
• legyen egészséges, fertőző betegségektől mentes
• a gazda kontrollja alatt tudja tartani a kedvencet

Mivel a terápia során a legnagyobb hangsúlyt az érintés kapja, ezért célszerű kellemes tapintású, szőrös, puha tapintású állatfajt választani.

KUTYA

A kutya az egyik legelterjedtebb terápiás állat, mivel szociálisan érzékeny, jól alkalmazkodik és nagyon fejlett a nemverbális kommunikációja. Fontos még, hogy a kutyák nagyon jól tudnak alkalmazkodni a változó körülményekhez, jól viselik a szokatlan körülményeket és gazdájukhoz a végsőkig hűek.

MACSKA

A macskák a kutyákhoz hasonlóan szintén nagyon elterjedt terápiás állatok. Macskák esetében kulcsfontosságú a nyugalom, valamint az, hogy tűrje a simogatást, és ne legyen sem nagyon félénk, sem agresszív. Hozzá kell szoktatni őket a pórázhoz, az utazásokhoz.A terápiás lovaglásról, a hippoterápiáról már biztos sokan hallottak. Ehhez a lovaknak kiegyensúlyozott, jól tanítható, erős testalkatúaknak kell lenniük. A hippoterápia lényege a ló mozgásában van, ezért főként a mozgást befolyásoló betegségek gyógykezelésénél alkalmazzák. Természetesen pszichológiai problémák kezelésére is alkalmasak a lovak, elsősorban kommunikációs, magatartási-és tanulási zavarok gyógyításánál, kihasználva a lovakkal kialakult érzelmi kötődést. Javasolható továbbá félelmek leküzdésére, agresszió ellen és önbizalom növelésére is.

MADARAK

Főként a nagyméretű papagájok használata terjedt el a terápiás foglalkozásokon, de gerléket és kisebb énekes madarakat is alkalmaznak. Ezek a kalitkában élő madarak leginkább bentlakó állatként vállnak a terápia részévé. Fontos, hogy olyan madarat válasszunk, amelyik nem csinál nagy zajt, viszont ha megtanítjuk beszélni, az a foglalkozás előnyére válik.

HASZONÁLLATOK

Érdekes, hogy legelőször inkább haszonállatokat alkalmaztak terápiás célra, mivel az emberek alapvetően -a történelem révén- kötődnek ezekhez az állatokhoz. A gondozás során könnyen elsajátítható a kötelességtudat, a rendszeresség és az önállóság is. Ezt kihasználva hoztak létre például az Egyesült Államokban olyan farmokat, ahol a legkülönfélébb gazdasági állatokat (szarvasmarha, juh, kecske, pulyka, szamár, sertés, kacsa) a gondozottak látják el.

EGYÉB ÁLLATFAJOK

NYÚL

Vonzó, aranyos, mókás megjelenése és puha szőre miatt ideális terápiás állat lehet. Szereti, ha simogatják, és ha megfelelően szoktatják, nem fél az idegenektől sem.

TENGERIMALAC

A tengerimalacok könnyen tarthatók, nem foglalnak sok helyet, és hamar hozzászoknak az emberi érintéshez. Puha szőrűk miatt kedvelt terápiás állatok.

HALAK

Egy szép akváriumban békésen úszkáló halak látványa kimutathatóan oldja a stresszt és csökkenti a szorongást. Ezen kívül dísze lehet lakásnak, irodának vagy kórháznak egyaránt.

DELFIN

Elsősorban az USA-ban népszerű a delfinterápia, de már egyes európai országban is gyakorolják. Főként autista, Down-kóros, illetve halmozottan sérült gyermekek gyógyulását segítheti elő.

LÁMÁK

A lámák főleg különlegességük révén érhetnek el terápiás eredményeket. Bundájuk különlegesen puha, lágy tapintású, mely vonzóvá teszi őket a simogatáshoz. A kezes állatok szeretik is, ha simogatják, sétáltatják őket.

Láthatjuk, hogy szinte bármelyik állatfajjal lehet terápiás foglalkozásokat tartani, azonban a megfelelő állatfaj kiválasztásánál mindig figyelembe kell venni a következőket:
• a terápiás célt,
• a csoport létszámát,
• az állat külső-belső tulajdonságait,
• az állat képzettségi fokát,
• a beteg hozzáállását,
• a speciális igényeket, szükségleteket.

Az állatterápia nem csodaszer, azonban mindenképpen hasznos kiegészítője lehet egyes betegségek kezelésének, mialatt ember és állat egyaránt jól érzi magát.

Forrás: www.hazikedvencek.hu
Forrás: www.házikedvencek.hu