Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Napi Tarot Üzenet

Minden napi Tarot

üzeneted - katt ide!

Kínai kalligráfia - titkok, amiket eddig nem tudtál

Közzétéve: 2010. 08. 10. Írta: Radványi Balázs
Értékelés
Ez a cikk 2811 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
A kínai kalligráfia tulajdonképpen a kínai írás (illetve Japánban és Koreában a kínai írásjegyek) hagyományos módon, ecsettel és tussal, papírra történő leírása.
Ezen túlmenően egy intuitív művészet is, a szabályokon túlmenő alkotás is.

A tanulás során azonban bizonyos dolgok megértése, összefüggések átlátása nagyon hasznos. Ilyen módon a kínai írásrendszer megértéséhez célszerű ismerni a kínai nyelv logikáját is.

A kínai nyelv az úgynevezett "izoláló" nyelvek közé tartozik, azaz benne minden szó egy szótagú, és a szavak (szótagok) alakja változatlan. Nincs benne toldalékolás, sem kötött szófaj. Hogy a mondatban egy szó tárgyként vagy melléknévként vagy egyéb szófajként van-e jelen, kizárólag a mondatban elfoglalt helye és a szövegkörnyezet határozza meg. A kínaiban az egyszerű, kiejtett (és kiejthető) szótagok száma csak mintegy 350-400, ezért nagyon sok az azonos alakú szó. Például azonos módon (azonos hangsúllyal ejtett) "ji" kiejtésű szóból van körülbelül 20, és ezek semmilyen jelentésbeli kapcsolatban nem állnak egymással. Önmagában kiejtve a ji így jelenthet csirkét, asztalkát, ökörszarvat, éhséget, ütlegelést stb. Ezeknek az eltérő jelentésű jiknek mind mind van saját írásjegye, viszont a beszédben teljesen azonosak.

Emiatt a kínai élő nyelvben nagyon gyakran összetételeket használnak, amelyek két-három vagy több szótagból állnak. Például az "alap" jelentésű jit kombinálják az "alapkő, talapzat" jelentésű chu szótaggal, és ezt a jichu kiejtésű fogalmat használják, melynek jelentése így "alap, alapozás". Ez a megértést nagyban fokozza, mivel jichu kiejtésű szóösszetétel már nemigen van még egy.

További finomítása a kínai nyelvnek, valamint a nyelvtanulók rémálma, hogy minden létező szótag kiejthető ötféleképpen. Ezeket hangsúlyoknak vagy tónusoknak nevezik.

Tulajdonképpen a szótagok dallam. Ez lehet magas, emelkedő, eső-emelkedő, eső és könnyű hangsúly. Ezek pontosan azt jelentik, amit a nevük mond: az eső-emelkedő hangsúllyal kiejtett szótagot középmagas hangon kezdjük kiejteni, majd gyorsan mélyebbre váltjuk, végül a szótag végére felemeljük. Mindezt persze egyetlen pillanat alatt. Az egyszótagos, egyszerű szavaknak a tónusa kötött, azaz például a "kender" jelentésű ma szótagot mindig emelkedő, azaz kettes hangsúllyal kell kiejteni. Átírásban ezt ékezettel vagy számmal jelöljük: má vagy ma2. A könnyű hangsúly azt jelenti, hogy a szónak nincs külön dallama, csak röviden, nyomaték nélkül kell kiejteni.

A váltakozó hangsúlyoknak köszönhetően a kínai nyelv rendkívül dallamos, szinte éneknek hat.Meglepnéd rokonaidat, barátaidat egyedi ajándékkal? Netán egy rendezvény fénypontjává tennéd a kínai kalligráfia titkainak élő formában való bemutatását? Segítünk!

Rendelj tőlünk egyedi ajándékot, vagy rendezvényre programot!
(kérésre képeket és bemutató videót küldünk)


érdeklődés: bellastudio (kukac) ezoterikus.hu

Még többet rendezvényprogramjainkról: www.rendezvényprogram.hu