Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Napi Tarot Üzenet

Minden napi Tarot

üzeneted - katt ide!

A cigánykártya titkai

Közzétéve: 2010. 07. 01.
Értékelés
Ez a cikk 2886 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
A jóskártyák cigánysággal kapcsolatba hozott típusai. Szűkebb értelemben a szakirodalom által az illusztrált jóskártya feliratokkal kifejezéssel megnevezett kártyafajta...
...tágabb értelemben ide tartoznak más, cigánysághoz köthető jóskártyák is. Az "orosz cigány jóskártya" egy speciális jóseszköz, mely gyakorlatilag nem tartozik a megszokott módon a kártyák családjába.

 A kártyajóslás eredete

A kártya őshazája India, ahol a kártyalapok vallási szertartások eszközeként jövendőmondásra szolgáltak. A kártyákat mint játékeszközt ott csak az 1500-as évektől kezdték használni. Egyes feltételezések szerint a cigányságnak szerepe volt a kártya európai elterjesztésében, ez azonban jelen ismereteink szerint se nem kellő képpen bizonyítható, se nem cáfolható.

A kártya Európában elsősorban mint játékeszköz jelenik meg a XIV. században és terjed el a XV. század második felében. Az első - ma ismert - kártyajóskönyv csak 1507-ből származik. Az eredeti tarokk kártyából kialakulnak a ma is ismert német és francia színjelzős játékkártyák, melyeket ekkor már játékra és jóslásra egyaránt használtak.

A kifejezetten jóslás céljára alkotott kártyák az 1600-as években jelennek meg először, ezek kártyajáték céljára már nem alkalmasak. Egyik típusuk a tarokk kártya divinatórikus változata (amit a magyar nyelvben megkülönböztetésképpen a tarot szó jelöl), másik fő típusuk az úgynevezett "illusztrált jóskártyák feliratokkal", melyet a köznyelv - nem csak a magyar, hanem más nyelvekben is - cigánykártyának nevez.

A cigánykártya

A köznyelv által cigánykártyának nevezett kártyát a szakirodalom az "illusztrált jóskártya feliratokkal" névvel illeti. 36 vagy 32 lapos jóskártya, mely egy személyt, eseményt vagy valamilyen allegórikus figurát ábrázol. A kártya alján az ábra elnevezése olvasható általában több (4-6) nyelven. A ma is használatban lévő formák először a XIX. század második felében jelentek meg, egyéb változatokat azonban lényegesen korábbról is ismerünk.

 Oroszcigány jóskártya

Az oroszcigány jóskártya nem tartozik a hagyományos értelemben vett kártyák közé, egy teljesen önálló rendszert képez. A készlet 25 db szabályos négyzet alakú lapból áll. Mindegyik négyzetet a két átlója 4 db háromszög alakú képmezőre osztja. Mind a négy képmezőben egy szimbolikus ábra (általában tárgy vagy állat) fele látható. Az ábra másik fele értelemszerűen valamelyik másik lapon található. A lapokat megkeverés után 5 x 5-ös rendszerben lerakjuk. Amelyik ábrák - véletlenszerűen - kiegészülnek a párjukkal, azokat kell az értelmezéskor figyelembe venni. A mellékelt kép jobb fölső sarkában például lila mezőben egy négylevelű lóhere, alatta piros mezőben egy pelikán ábrája mutatkozott meg stb. Ez a rendszer a XIX. században született meg Oroszországban, a hagyomány szerint a cigányok fejlesztették ki.

A cigányok és a kártyajóslás

Az okkultista hagyományok nagy szerepet tulajdonítanak a cigányságnak a kártyavetés és a jövendőmondás terén. Kétségtelen, hogy a - városi folklór kategóriájába tartozó - kártyavetés művelői elsősorban a cigány asszonyok voltak, aki ezt vidéken is terjesztették. A kártyavetéshez állítólagosan a cigány férfiak is értenek, de ők - legalábbis nyilvánosan - nem művelik. Az asszonyok kártyavetése egyfelől jelentős jövedelemkiegészítésnek számított a cigány háztartások életében, a jósoltató részéről pedig a lelki problémák egyfajta kezeléséül szolgált.

A cigányok eleinte tenyérből jósoltak, a kártyajóslás szélesebb körben akkor terjedt el, amikor a nyomdai előállítás kapcsán a kártyák már megfizethető árúak voltak. Kártyajóslásra a cigányok elsősorban a játékra is alkalmas francia, latin és német színjelzős kártyákat használták, a jóskártyák közül pedig Közép-Európában a cigánykártyát, Nyugat-Európában leginkább a Rider-Waite tarot csomagot használják.

A XX. század második felétől egyre több hivatásszerűen kártyát vető cigány jósnő is hirdeti magát. Õk a hagyományos piacot - tehát a kártyavetésben hívőket - célozzák meg, technikáikban azonban részben a hagyományos cigányok által használt kártyákat és módszereket, részben a különböző "new age" irányzat által az érdeklődés körébe került egyéb praktikákat alkalmazzák. A hagyományos cigánykártya újszerű átértelmezése egy new age szellemiségű jósműhely alkalmazásában látható ezen a linken.

A csak alkalmilag jósoló cigányasszonyok kártyavetési repertoárja megmaradt a hagyományos szinten, nem hatnak rá napjaink ezoterikus-okkultista irányzatai. Õk inkább a piaci kört igyekeznek szélesíteni, megcélozva azokat is, akik nem feltétlenül lelki problémájuk megoldását várják tőle, de valamilyen érvvel rábeszélhetők. Ilyen tipikus érvek például: "hátha mégis van benne valami", "olyan szórakoztató", "ez hagyományos, már nagyanyáink is csinálták", "látványosság, a külföldinek is ez kell", "ezzel is tud egy kevéskét segíteni" stb...

Forrás: Wikipedia

Bezárás