Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Napi Tarot Üzenet

Minden napi Tarot

üzeneted - katt ide!

Arcfestés a különböző kultúrákban

Közzétéve: 2010. 05. 05. Írta: Sáfrány Zsófia Forrás: Ezoterikus.hu
Értékelés
Az arcfestés kultúrája, - mint ahogy az sokak által ismeretes, - régmúltra vezethető vissza. Az arcra festett motívumokat használták különböző alkalmakkor, mint pl. háborúskodás során...
...vagy vadászatra való készüléskor, az ellenfél elijesztése végett, esetleg vallási rituálék alkalmából. Az indiánok számos esetben jelentek meg a nagy összecsapások idején teljesen meztelenül, ám testüket sok fekete és piros festékből mázolt jel borította be. Az arcfestés tudomásunk szerint a vörös indiánok körében Észak-Amerikában, illetve Afrika és Észak-Amerika néhány táján volt, illetve részben még mindig használatos. Az ősi amerikai népek körében az arcfestés művészi kifejező eszköz volt, mellyel már akkor is kreatív alkotásokat hoztak létre, mikor maga a művészet fogalma még ismeretlen volt. A színek és a motívumok mind az alkalomra és az érzések kifejezésére készültek, melyek emellett még a múltra is utaltak. A múlt és a jelen ugyanis igen fontos szerepet töltött be a korai kultúrákban.

Nyersanyag használat

Azok a kultúrák, ahol még ma is készülnek arcfestések, azon színekre hagyatkoznak, melyek a környezetükben, természetes úton fellelhetőek. Korábban csakis a piros, a kék, a sárga és a fehér használata volt jellemző, a motívumokat pedig szintén az élővilág inspirálta. Az arcfestés olyan önkifejező eszköz, mely a vonalvezetés, a formák, a színek és a textúrák által beszél a környezethez, így kifejezve a kimondott és a kimondatlan gondolatokat. Az indiánok körében így nem csoda, hogy az arcfestés egy igen fontos tradíciónak számít, ahol minden törzsnek meg van a saját motívum rendszere, vonulata, egyedisége. Legtöbbször bogyós gyümölcsök nedvét, esetleg kövek, homok martalékát, - de akár az állati eredetű nedveket is - használják fel a díszítéshez, melyet először az orr környékén kezdenek felhordani, és csakis a mutató- és középső ujjukat használják a festés során. Az arc többi részét csak ezután díszítik, nagy körültekintéssel. Vannak indiántörzsek, ahol csupán vadászatkor festették ki magukat, mások pedig szinte mindig saját kedvtelésükre. A természetből nyert színeket aztán szárított formában őrizték kis tasakokban, mely mindig kéznél volt, ha szükség volt rá.

A színek fontossága


Az indiánok életében a színeknek mind megvan a saját jelentésük. Az erőteljes piros, a háború színe. A fekete az élet színe, háborúra való felkészüléskor viselik. A fehér a béke jele, a zöld a látomásokat idézi elő, míg a sárga általában a halál jelképe.

India

A test- és arcfestés egyik mekkájának számít India, szinte az idők kezdete óta. A férfiak vadászatra készülve festették be magukat, azonban ez a tradíció mára még mindig nagyon is élő maradt. Így gyakran láthatunk férfiakat és nőket egyaránt színes maszkba öltözve vallási- vagy más ünnepek alkalmával.

A Kathakali

A Kathakali egy mindössze néhány négyzetméteren játszódó indiai történet, ahol a színész a sminkjével, a mozdulataival és az egész ruházatával egyetlen kifejezőeszköz, ahol az arc teljesen eggyé válik a make-uppal, mely aztán szinte földön kívüli teremtéssé varázsolja őt.

Henna művészet

Az indiai nők tradicionálisan festetik a lábukat és a kezüket esküvők alkalmával, de más ünnepi pillanatokban is. Néha még a torok és az egész hát is tetoválásra kerül absztrakt motívumok felhasználásával. A henna eredete igen nehezen meghatározó, viszont azt tudjuk, hogy már a 7. században beszámol a történelem a hennával való festésről. Már a legkorábbi birodalmak is használtak hennát, mint a babiloniak, az asszírok, vagy a sumérok. A legrégebbi utalást Krisztus előtt találjuk, mégpedig Észak-Szíria területén, ahol szintén a nőket díszítették hennával. Indiában a 7. században említik először a hennafestést az iszlám kultúra sajátjaként. Mintegy 160 ismert hennamotívumot használnak ma is a testfestéskor, melyeket általában nők űznek nagy tehetséggel.

Ausztrál őslakosok arc- és testfestése

Az ausztrál őslakosok még ma is őseik hagyományai alapján élnek, így folytatják az arc- és testfestés kultúráját is. A festést általában spirituális alkalmakkor használják, melyek összhangja függ az illető társadalmi pozíciójától és a családi viszonyaitól. A sziget modern festészete is egyértelműen befolyásolt az ősi jelek használatától, mely valóban sajátos nyelvezettel bír.

Kínai arcfestés

Az arcfestés művészetének fejlődése szinte teljesen független attól a ténytől, hogy mikor kezdődött a kínaiak drámaművészete. Ahogy a kínai dráma is fejlődésnek indult, elképesztő fontosságot kapott az arcfestés, mely által a színészek képesek voltak igen látványosan kifejezni érzelmeiket. Általában a fehér, a piros és a fekete színek voltak használatosak, melyek gyakran valamilyen hőst voltak hivatottak megjeleníteni. A kínai opera jól ismert már a 19. század óta nyugaton is, melyet pekingi operaként is említenek. Eredete 200 évre nyúlik vissza, mely leginkább képes volt kifejezni a kínai kultúra valóját. Mintegy 1000 darabot írtak Kína történelméről és kulturális hagyományairól.

Afrika-bororo

Afrika egyik látványossága a bororo, melyen az ellenfelek táncukkal és fellépésükkel küzdenek meg egymás ellen, miközben egyre keményebbé, vadabbá válik a lépéssor. Ez egy igazi szépségverseny, mely a kiszemelt hölgy kezének elnyeréséről szól. A nőnél a következő szempontok döntőek: magas férfi, kifinomult mozgás, szép, világos bőr, stílusosan fésült haj. A legszebb férfit aztán kiválasztja magának, s frigyre lépnek.

X-hosa

A fehérre festett arc igen szokványos viselet Dél-Afrikában, ahol tartja magát a vicc, hogy csak kézzel készített napvédő az egész kultúra háttere.

Maori Ta-moko - Új-Zéland

A Ta-moko művészet eredetét egyes kutatók tulajdonképpen Polinézia területére becsülik. Igazán kifinomult arcfestéstechnika, melyet általában a férfiak űznek specialisták segítségével, akik az arccsontozat alapján látnak neki a díszítésnek kacskaringós motívumaikkal, melyek aztán győzelmi trófeának számítanak és igen attraktívvá teszik őket a nők számára.
Forrás: Ezoterikus.hu