Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Napi Tarot Üzenet

Minden napi Tarot

üzeneted - katt ide!

Bonyolult az életed? Lehet, hogy a neved miatt?

Rendezvényekre kell egy jósda!

Csupán néhány programötlet a 200-ból:

Ismerje meg további ötleteinket! Családi nap, céges rendezvények, privát partyk, bálok? 17 évnyi tapasztalat, megújuló ötletek, ingyenes dekoráció!

Holdnaptár

A tíz legjobb öregedést gátló fűszer!

Közzétéve: 2010. 04. 24. Írta: Kolontár Elvira Forrás: Natúrsziget
Értékelés
Azok a gyógynövények és fűszerek, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat (főként fenolt), hatékonyan csökkentik a...
magas vércukorszint által okozott szövetkárosodásokat és gyulladásokat, illetve képesek megelőzni a szívbetegségeket és az idő előtti öregedést.

A Journal of Medicinal Foods-ban megjelent tanulmány szerint az antioxidáns hatásáról híres fekete áfonyával összehasonlítva – amely szárított formában mindössze 5% fenolt tartalmaz – a fahéjban és a szegfűszegben 30, illetve 18%-nyi fenol található, a szárított oregánóban 8, a zsályában pedig 6%. A kutatók 24, gyakran használt gyógynövényt és fűszert tesztelve arra jutottak, hogy a növények fenoltartalma hatékonyan gátolja a cukormolekulák más molekulákkal való összekapcsolódását. Ez az a folyamat, amely a szövetek károsodásához és öregedéséhez vezet.

A magas vércukorszint roncsolja a szöveteket és szívproblémákat okoz. A glükóz és más cukormolekulák glikozilációt okoznak (a cukormolekula összekapcsolódik a fehérjemolekulával, és úgynevezett AGE-ket, nagymértékben glikolizált végterméket hoz létre). Amikor a cukormolekula ilyen módon kapcsolódik, az gyulladásokat okoz, ami az immunrendszert védekező reakcióra készteti: a makrofágoknak nevezett falósejtek, amelyek az AGE-vegyületekre érzékeny speciális receptorokkal rendelkeznek, hozzájuk kapcsolódva szabadulnak meg tőlük. Ez a folyamat sebhelyszerű hegeket hoz létre a szövetekben.

Valójában, amikor túl sok cukrot fogyasztunk, több AGE termelődik és halmozódik fel, ami gyulladáshoz és az artériák károsodásához vezet. E károk helyrehozatalának során keletkeznek a szövetekben a hegek, és ezek az artériák belsejében rögök, plakkok formájában jelentkeznek – ez pedig a szívbetegségek alapja. Ezért van tehát szoros összefüggés a diabétesz és a szívbajok, illetve a rövid élettartam között.

A diabétesz visszafordítható!

A 2-es típusú cukorbajban szenvedőknél kb. 15 évvel korábban fejlődnek ki szívbetegségek, mint a nem diabéteszeseknél, és ők a várható élettartamnál 18 évvel kevesebbre számíthatnak (kb. 9,5 millió kanadai kórházi és halálozási adat alapján számítva).

Az amerikai lakosság negyede küzd valamilyen típusú diabétesszel vagy a cukorbajt megelőző állapottal. A regisztrált diabéteszesek száma 24 millió, vagyis a teljes lakosság 8%-a. A 2-es típusú diabétesz fő oka az elhízás, ami inzulinrezisztenciát okozhat. A 2-es típusú diabétesz minden esetben visszafordítható lenne gyógyszeres kezelés nélkül is. Diétával és/vagy fizikai aktivitással módosítani lehet az inzulinrezisztenciát, így fejlesztve az inzulinérzékenységet és normalizálva a vércukorszintet. A 2-es típusú cukorbajban szenvedők számára az inzulininjekció a legtöbb esetben a lehető legrosszabb kezelési mód.

Tanácsok a cukorbaj és a szívbetegségek megelőzésére: a szénhidrátok és cukor helyett fogyasszunk jó minőségű fehérjeforrásokat, egészséges zsírokat (telített és telítetlen zsírokat a megfelelő arányban), a táplálkozási típusunknak megfelelő zöldségeket. (Nem mindegy, hogy szervezetünk a szénhidrátokat vagy a fehérjét tudja-e inkább feldolgozni, esetleg a kettőt együtt.)

Nagyon fontos a rendszeres mozgás és az optimális testsúly elérése. Túlsúly esetén már négy-öt kiló mínusz is közel 60%-kal csökkenti a diabétesz kialakulásának esélyét.

És persze, miért ne fűszerezhetnénk meg az életünket értékes növényekkel?

A 10 leghatásosabb gyógynövény és fűszer:

    * szegfűszeg (őrölt)
    * fahéj (őrölt)
    * jamaikai szegfűbors (őrölt)
    * almássütemény fűszerkeverék (őrölt fahéj, szegfűbors, szerecsendió, kardamom, gyömbér)
    * oregánó (őrölt)
    * sütőtökös sütemény fűszerkeverék (őrölt fahéj, gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió, kardamom)
    * majoránna
    * zsálya
    * kakukkfű
    * olasz ínyenc fűszerkeverék (bazsalikom, oregánó, rozmaring, kakukkfű)

A fahéj csodája

A fahéjról már korábban bebizonyították, hogy több ok miatt is képes hatékonyan csökkenteni a vércukorszintet – valójában hússzorosára növeli a cukoranyagcsere folyamatát. Egyrészt az emésztés során lassítja a gyomor ürülését, ezáltal megelőzi a vércukorszint ingadozását, ami gyakran további táplálékfelvételre ösztönözne, másrészt pedig növeli az inzulin és az antioxidánsok hatékonyságát. A kutatók nem zárják ki, hogy a fahéj inzulinhelyettesítőként játszhat szerepet a 2-es típusú diabétesz kezelésében.

Általában igaz, hogy a gyógy- és fűszernövények kalóriatartalma alacsony, többnyire nem drágák, és különösen alkalmasak arra, hogy felpörgessük velük az elfogyasztott táplálék természetes antioxidáns és gyulladásgátló hatását.

A többnyire szintetikus étrend-kiegészítők, vitamin- és ásványianyag-pótló készítmények helyett sokkal egészségesebb alternatívát jelent a táplálkozási típusnak megfelelő, teljes értékű étrend, amelyben bőségesen helyet kapnak a gyógy-és fűszernövények – így ráadásul kétszeresére, vagy akár háromszorosára növelhetjük étrendünk tápértékét.
Forrás: Natúrsziget