Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Napi Tarot Üzenet

Minden napi Tarot

üzeneted - katt ide!

Az öt elem tana

Közzétéve: 2004. 05. 11. Írta: Szatmári Nóra - diplomás kínai asztrológia szakértõ Forrás: www.ezoterikus.hu
Értékelés
Ez a cikk 4944 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Az ókori kínai asztronómusok öt bolygót figyeltek meg, így alakították ki az öt elem tanát.

Az Öt elem tana I.

Az ókori kínai asztronómusok öt bolygót figyeltek meg, így alakították ki az öt elem tanát.

Az öt elem a következő:

Víz - a Merkúr uralja

Tűz - a Mars uralja

Föld - a Szaturnusz uralja

Fém - a Vénusz uralja

Fa - a Jupiter uralja

Az elemek különbözőképpen befolyásolhatnak bennünket, életünket, párkapcsolatainkat.

(a táblázat teljes méretben való megtekintéséhez kattins rá!)

Az öt elem II.

Az öt elemről általában

A kínai filozófia alapvető része az öt elem vagy öt fázis, azonban ezeknek semmi közük az anyag végső alkotóelemeihez! Az öt elem a Fa, a Tűz, a Föld, a Fém és a Víz. A kínai felfogás és a kínai orvoslás a természet összes jelenségét, így az ember egészségi állapotát is megpróbálta besorolni az öt elem valamelyikébe.

Eszerint minden dolog az öt elem jellemzőit tartalmazza, és arányuk határozza meg a dolgok tulajdonságait, viselkedését, mibenlétét. Minden ember tehát egy külön világ.

Az öt elem energetikailag többféle módon összefügg egymással. Két egyensúlyra törekvő ciklus van: a tápláló és az akadályozó, romboló. (lásd III. és IV. rész)
Másrészt létezik a két kóros, támadó ciklus: a visszaható és a legyűrő.

A kóros ciklusok közül a visszaható jelentése: valamelyik fázis túltengése a kettővel mögötte lévőre támad, azaz arra visszahat. Például túl sok Tűz elpárologtatja a - normális esetben - őt fékező Vizet, és így tovább: a túl sok Víz elárasztja, elmossa a Földet, a túl sok Föld eltemeti a Fát, a túl sok Fa kicsorbítja a fejszét, vagyis tönkreteszi a Fémet. A másik kóros ciklus a legyűrő. Ilyenkor egy bizonyos fázis annyira meggyengül, hogy az őt korlátozó másik fázis teljesen legyűri, elárasztja, például a Tűz olyan gyenge, hogy egy pohár Vízzel is el lehet oltani.

A születési időpontok alapján két holdévnyi időszak tartozik egy-egy elemhez (fázishoz), tehát az öt elem egymás utáni ciklusa összesen tíz holdévet (5X2) "vesz igénybe", majd kezdődik újra és újra a körforgás.

Az öt elem III.

Tápláló ciklus

A tápláló, erősítő ciklusban a Fa táplálja a Tüzet, a Tűz létrehozza a Földet (hamu), a Föld szüli a Fémet (ércek, ásványok), a Fém beleoldódva táplálja a Vizet (például ásványvizek vagy a pára lecsapódik a fémen), a Víz élteti a Fát.

Az öt elem IV.

Romboló ciklus

Az akadályozó, szabályozó ciklus jellemzői: a Fa felemészti a Földet, a Föld felszívja a Vizet vagy másképp akadályozza a Vizet, azaz mederbe tereli, a Víz eloltja a Tüzet, a Tűz megolvasztja a Fémet, a Fém elvágja a
Fát.

Forrás: www.ezoterikus.hu