Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Napi Tarot Üzenet

Minden napi Tarot

üzeneted - katt ide!

PattanásOK ?!

Közzétéve: 2007. 04. 16. Írta: Janovits Gabi dietetikus Forrás: vitalitas.hu
Értékelés
A pattanásos bőr kialakulásának oka lehet genetikai, pszichés és hormonális. Nyilván, akiknek a szülei is szenvedtek pattanásoktól ifjúkorukban, azoknál...
Két négyzetméter és két kilogramm. Mi az? Bizony a bőrünk! Szépsége és egészsége senki számára sem közömbös. A szép bőr nem elérhetetlen álom. Változtasson étrendjén, és a siker nem marad el.

Testünket tetőtől-talpig bőr borítja, ez egyben legnagyobb szervünk is, mintegy két négyzetméter felülettel és kb. két kilogrammal.
A bőr a szőrzettel együtt képezi a határt a külvilággal, szépsége a test és a lélek harmóniáját és egészségét mutatja meg.
Védelmet nyújt a környezet hatásaival, a hőmérséklet változásaival, a nap káros UV sugaraival, a mikroorganizmusokkal szemben, és megakadályozza a test kiszáradását. A bőr tükrözi lelkiállapotunkat, közérzetünket, hiszen verejtékezünk, ha félünk, elpirulunk, ha szégyen ér bennünket, de ha valaki boldog, "majd" kibújik a bőréből örömében".
Állapotát az adottságokon kívül nagyon sok tényező befolyásolja: a helyes táplálkozás, az egészséges életmód, a stresszmentes életvitel, az élvezeti szerek fogyasztásának kerülése. A csecsemők és a kisgyermekek bőre még bársonyos, de az idő múlásával, a kamaszkorba lépve egyre zsírosabbá válik, s mitesszerek, pattanások jelennek meg. Ez a fiatalok 85 százalékát érinti.

A pattanások kialakulása

A faggyúmirigyek zsírsavakat termelnek, amelyek folyamatosan a bőrfelszín felé ürülnek.
A faggyú elhalt sejtek maradványait viszi magával, s ha túltermelődik, a sejttörmelék ragadós, olajos masszája elzárja a pórusokat, kialakulnak a mitesszerek, amelyek eleinte apró, tűszúrásnyi pöttyöknek látszanak. Ha elfertőződnek, gennyes hólyagocskákként feszülő fájdalmat okoznak, s pattanássá (acne) fejlődnek. Attól függően, hogy a gyulladás milyen mély volt, alakulhatnak ki kisebb-nagyobb hegek.

Okok

A pattanásos bőr kialakulásának oka lehet genetikai, pszichés és hormonális. Nyilván, akiknek a szülei is szenvedtek pattanásoktól ifjúkorukban, azoknál nagyobb eséllyel alakulnak ki hasonló elváltozások, de ez természetesen nem törvényszerű.
A bőr állapota lelki tényezőktől is függ, hiszen különböző stresszhelyzetekre, nyugtalan időszakokra a bőrünk is reagál valamiképpen. Bár az acne nem betegség, a kamaszok amúgy is zűrös lelkiállapota miatt mindenképpen komolyan kell foglalkozni vele.
A fiúk gyakrabban pattanásosak, mint a lányok, ez pedig a hormonhatásoknak köszönhető. Az acne kialakulásában ugyanis az egyik legnagyobb szerepet a férfi nemi hormonok (androgének) fokozott termelése játssza. Ezek a kamaszkorban jelentősebb mennyiségben képződnek, és leginkább az arcon, a vállon, a háton és a mellkason található faggyúmirigyek termelését serkentik.

Forduljon orvoshoz, ha...
- a pattanása begyullad, főként ha az arcán és a szem körül
- úgy sejti, valamilyen gyógyszer mellékhatásaként jelentkeznek az elváltozások
- minden otthoni kezelés kudarcba fullad


Kezelés

A fiatalok többsége, amint a tükörben észrevesz akár csak egy picike mitesszert vagy pattanást, rögtön nekiesik és agyonnyomkodja - persze szakszerűtlenül - a bőrét, s ezzel többet árt, mint használ. Ez csak az egyik baj lenne, a másik viszont az, hogy a tisztaságra nem fordítanak elég gondot. Piszkos kézzel nyúlnak szennyezett bőrükhöz, amellyel a gyulladás mértékét, ha lehet, még tovább fokozzák. Egy-egy nagyobb pattanás kinyomásával érdemes lenne felkeresni egy kozmetikust, aki kellő szakértelem birtokában tisztítja ki a gyulladt bőrt.
A rendszeres kozmetikai kezelések emellett csökkentik a pattanások számát és azok mélységét is, javítják a bőr állapotát.
Szerencsére a lányok mellett egyre több tinédzser fiút is látni a szalonokban, akik ma már inkább jó "bulinak" fogják fel a kezelést, mintsem egy kellemetlen beavatkozásnak.
Sajnos, komolyabb esetekben a kozmetikai kezeléseket egyéb módszerekkel is ki kell egészíteni, amelyekben bőrgyógyász nyújt segítséget. Különböző szerek állnak rendelkezésre, egyrészt hámlasztó, fertőtlenítő hatású krémek, amelyek csökkentik a faggyútermelést, és gátolják a baktériumok szaporodását, másrészt egyes antibiotikumok, amelyek arra hivatottak, hogy a faggyúmirigyekben lévő baktériumokat elpusztítsák. Természetesen ezeken kívül egyéb készítmények is hatásosak lehetnek a pattanásos bőrre.

Helyes étrend

Az elmúlt évekig széles körben elterjedt nézet volt, hogy a pattanásokért a csokoládé, a sült krumpli, az üdítők magas cukor- és zsírtartalma a felelős. Mára úgy gondoljuk, hogy bár ezen élelmiszerek fogyasztása összefügg a pattanásokkal, mégis, ahogy korábban már szó volt róla, számos más tényező is befolyásolja létrejöttüket. Mindenesetre jó, ha a pattanásra hajlamos tinik óvakodnak ezektől az ennivalóktól. Étrendjük tartalmazzon inkább teljes kiőrlésű lisztből készült pékárukat, sovány tejtermékeket, zsírszegény húsokat, sok zöldséget és gyümölcsöt.

Vitaminok és ásványi anyagok a szép bőrért

A bőrvédőként ismert A-vitamin számos egyéb hatása mellett nélkülözhetetlen a sejtosztódáshoz, a sejtnövekedéshez, a bőr és a nyálkahártya épen tartásához. A szervezet kész A-vitaminhoz állati eredetű élelmiszerek fogyasztásával juthat, de előanyagához, a béta-karotinhoz zöldségekből, gyümölcsökből is.
A B2-vitamin szintén fontos bőrünk egészségének megóvása érdekében. A B2-vitamin hiánya miatt ugyanis a faggyúmirigyek elzáródnak és begyulladnak, ennek következtében pedig óhatatlanul előbújnak a pattanások.
A niacin bőrvédő szerepe közismert, hiszen a pellagra nevű betegség (olasz pelle agra = durva bőr) ennek hiányában jön létre.
A B5-vitamin (pantoténsav) is nélkülözhetetlen bőrünk épségének és szépségének megőrzéséhez, hiánya azonban gyakorlatilag nem fordul elő, mint nevének jelentése is mutatja: "mindenütt jelen lévő".
A C-vitamin fokozza a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét, de nélküle kollagén sem képződik, amely a bőr kötőszövetének alapanyaga és az egyik legrégebben ismert nedvességmegtartó anyag. Hiányában a bőr rugalmassága, tartása csökken, végül szép lassan megereszkedik.
Az E-vitamin a bőr gyógyulását segíti elő.
A felsoroltakon kívül még a D-vitaminnak és a biotinnak van szerepe a bőr egészségének megtartásában.
A nyomelemek közül kettőt érdemes kiemelni, ezek: a cink és a réz.
A cink valamennyi sejtünkben jelen van. Az új sejtek képződéséhez elengedhetetlen
a jelenléte, hiányában pattanások jöhetnek elő, valamint romlanak a sebgyógyulási folyamatok is. A cink jobban hasznosul állati, mint növényi eredetű élelmiszerekből.
A réznek nagy szerepe van a kötőszövet képzésében, illetve a bőr színét meghatározó festékanyag, a melanin előállításában is.

Vitamin- és ásványianyag-források:
A-vitamin
hús, hal, máj, tojássárgája, tejtermékek
béta-karotin
sárga, piros, illetve zöld színű zöldségek, gyümölcsök
B2-vitamin
száraz hüvelyesek, zöld színű zöldségfélék, olajos magvak, hús, máj, tejtermékek, tojás
niacin
sovány húsok, máj, élesztő, teljes kiőrlésű gabonák
B5-vitamin
száraz hüvelyesek, brokkoli, mángold, belsőségek, tojás
C-vitamin
friss gyümölcsök, zöldségfélék
E-vitamin
növényi olajok, olajos magvak, búzacsíra
D-vitamin
tojás, halak, halmájolajok, margarin
biotin
szinte minden táplálék
cink
húsok, máj, olajos magvak, tojás, tenger gyümölcsei
réz
máj, tenger gyümölcsei, kakaó,
olajos magvak
Forrás: vitalitas.hu

Bezárás