Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Napi Tarot Üzenet

Minden napi Tarot

üzeneted - katt ide!

Úgy vigyázz rá, mint a két szemedre!

Közzétéve: 2009. 11. 06. Írta: Németh Imréné Éva Forrás: Natúrsziget
Értékelés
Nincs nagyobb kincsünk, mint a szemünk. Mesterséges környezetben élünk, nem követjük a természet ritmusát, ezért gyakran a következményekkel sem számolunk.
A gyakori, mesterséges fény mellett végzett tevékenység nem kíméli a szemet, szükség van tehát gondozására, ápolására.

A címben olvasható figyelmeztetést gyakran hallottuk gyermekkorunkban a szüleinktől és tanítóinktól. Valóban nincs nagyobb kincsünk, mint a szemünk. Ékes magyar nyelvünk számtalan szólásban említi a látás fontosságát, szemünk pótolhatatlan értékét. A népi gyógyászat több ezer éven keresztül igyekezett az emberi szemet érintő egyszerű és különleges helyzetek, váratlan esemény alkalmával gyógyírt találni. A természet és a gyógynövényvilág elég széles körben kínálta magát az egyszerű és a nagyobb tapasztalatot, gyakorlatot kívánó szembetegségekre egyaránt.

Figyeljünk rá, tornáztassuk

Mai világunkban a civilizált életforma miatt kevés időt fordítunk a természetes fényben végzett tevékenységekre. Az elektromosság elterjedésével és használatával gyakran este, éjszaka is olvasni, írni, varrni, dolgozni kényszerülünk, felborítva ezzel azt a biológiai egyensúlyt is, amelyet a természet törvényei között a szemnek pihenéssel kellene töltenie. Mesterséges környezetben élünk, nem követjük a természet ritmusát, ezért a következményekkel sem számolunk. A gyakori, mesterséges fény mellett végzett tevékenység pedig nem kíméli a szemet.

Mit tehetünk olyankor, ha elfáradt a szemünk? Legjobb, ha egy kiadós alvással kezdjük a kúrát. Előfordul, hogy a szem egyoldalú használata (merev, egy irányba történő figyelés, olvasás, írás stb.) miatt a szem elgyengül. Néhány percnyi tornáztatással már javulást érhetünk el. Ilyenkor jobbra-balra, fel- és lenézünk, távolba-közelbe, körbeforgatva balra és jobbra, oda-vissza, majd mindezt többször megismételve, ügyelve arra, hogy fejünk ne mozduljon, csak a szemünket mozgassuk, tornáztassuk. A gyakorlatokat csukott szemmel a villamoson, autóbuszon, természetes ülő helyzetben is próbálgathatjuk, nincs helyhez kötve, nem kerül semmibe, csupán az akaratunkon múlik.

A gyakorlatok hatása azonnal érezhető. Munka közben, ha módunk van rá, pihentessük a szemünket úgy, hogy a becsukott szemeket tenyerünkkel finoman eltakarjuk. Időként nyitogassuk a szemünket, majd csukjuk vissza, egyik kezünket vegyük le, tekintsünk ki, majd mindezt a másik szemmel is tegyük meg. Közben – szép tájakra, nyugalmas élményekre gondolva – a pozitív gondolatokat is elő tudjuk csalogatni, hogy a szemtorna kellemes lazítássá váljék.

Fáradt, könnyező gyulladt szem

Amikor a fáradtság már napok óta tart, sőt már a gyengeségtől, erőltetéstől könnyezik a szemünk, hatásos az orvosi székfűből, a közismert kamillából (Matricaria chamomilla L.) készített langyos borogatás. Ebben az esetben filteres teát használjunk. Egy-egy leforrázott, langyosra lehűtött és lazán kinyomkodott filtert tegyünk a csukott szemekre egy északára. Ha nem filteres formában jutunk a kamillához, akkor egy evőkanál kamillát egy pohár vízben forrázzunk le, majd gondosan szűrjük le. Kezünkön mindig teszteljük a hőmérsékletét (az alkar bőrén), langyos legyen, majd egy vattapamacsot mártsunk a forrázatba, és azt nem túl nedvesen tegyük fel a szemekre.

Ha könnyezik és fáj a szem, kötőhártya-gyulladás gyanúja is felmerült, ilyenkor a vadárvácska (Viola ticolor L.), cickafarkfű (Achillea millefólium L.), a fekete bodza (Sambucus nigra L.), a búzavirág (Centaurea dyanus L.) virágainak teájával mosogathatjuk, forrázatával borogathatjuk a szemeket. Az orvosi szemvidítófű (Euphrasia officinalis L.) neve is bizonyítja, hogy régi növényi gyógyszere a szembetegségeknek. Virágai a levelek hónaljában egyenként ülnek, pártájuk 1 cm hosszú, tarkázott fehér színűek, és az emberi szemhez hasonlítanak, hogy mi, emberek el ne felejtsük, mire használatos ez a gyógynövény. Egész nyáron virágzik, hegy- és dombvidékek nyirkosabb rétjein megtalálhatjuk. A virágos, föld feletti része értékes. Segít a könnymirigy-gyulladás, a megerőltető írás, olvasás, látásgyengeség esetén, erősíti az érzékeny szemet, de a szem sérülései esetén is jótékony hatású.

Szemgyulladásra borogatásként egyenlő mennyiségben keverjünk össze kamillavirágot, szemvidítófüvet, cickafarkfű virágát, búzavirágot és keskenylevelű útifüvet, majd a keverékből egy evőkanálnyi mennyiséget forrázzunk le 2 dl vízzel. Lefedve 15 percig áztassuk a forrázatot, majd szűrjük le, és langyosan alkalmazzuk borogatásként, lemosásra.

A népi gyógyászat bevált „gyógyszerei”

A népi gyógyászatban a begyulladt szemre kapormagos vagy édesköményes borogatást alkalmaztak. A magokat megtörték, leforrázták. A megtört magokból egy kávéskanál mennyiséget használtak 2 dl vízzel leforrázva, majd 15 percig lefedve áztatták, leszűrték. Naponta 3-4 alkalommal lemosták a gyulladt szemeket, néhány nap alatt gyógyulást tapasztaltak.

Hatásos gyulladáscsökkentő a szem fehérjének véres pirosságára – ilyen például a hegesztés miatt irritált szem – a reszelt burgonya vagy egy-egy szelet burgonya használata. A meghámozott, megmosott burgonyát reszeljük le, majd tegyük két gézlap közé, azután óvatosan helyezzük a szemre. A levágott vékony szelet burgonyát tegyük a csukott szemre. Ha szárad a burgonyaszelet, cseréljük frissre.

A népi gyógymódok között bevált módszer a szem gyulladásainak gyógyítására a fehér vagy fekete ürömből (Artemisia absinthium L. Artemisia vulgaris L.) készített szemvíz. Egy mokkáskanálnyi ürömfüvet 2 dl forró vízben 15 percig áztatva, majd leszűrve használhatunk. Mosogatás, borogatás formájában eredményes a szem gyulladásos betegségei esetén.

Ritkán esik szó arról, hogy a legalkalmasabb szer a tiszta víz, amelynek nagy előnye, hogy mindig kéznél van. Sokan vallják, hogy a szem tiszta vízben végzett átmosása hatásos. Egy mosdótálba (esetleg pohárba) tegyünk tiszta vizet, és előre dőlve helyezzük bele a szemünket a tálba (pohárba). Szemünket kb. 10 másodpercig próbáljuk nyitogatni, kinyitva tartani, pislogással segíteni a folyamatot. Ennyi idő elég arra, hogy a szem átmosódjon. Különösen hatásos ez a módszer akkor, ha idegen test (bogár, porszem) kerül a szembe.

Mozgósítsuk a védelmi rendszert!

A szem enyhébb betegségei között szerepel a kötőhártya gyulladása. Ez a betegség a közösségbe kerülő gyermekektől a felnőttekig mindenkit érinthet. Az azonban, hogy valakinek milyen gyakran van kötőhártya-gyulladása, nagyban függ az egyéni egészségi állapottól, az ellenálló képességtől, az immunrendszer állapotától.

A védelmi rendszer mozgósítása céljából javasolt az alábbi tea belsőleg való fogyasztása azoknál, akik gyakran szenvednek kötőhártya-gyulladásban:

  • csalánlevél
  • lándzsás útifű levél
  • fekete bodza virág
  • cickafarkfű virág

E növények azonos arányú keverékéből egy evőkanállal 2 dl vízben forrázatot készítünk, majd 10 percig lefedve áztatjuk. Mézzel édesítve fogyaszthatjuk. A teát 10 napig ihatjuk reggel és este.

Gyenge szeműeknek

A látás csökkenése, gyenge szem esetére javasolható a speciális „szemvitaminok” szervezetbe juttatása. Figyeljünk fel a szem változásaira, a jelekre, mert az egész szervezet állapotára, esetleges betegségekre utalhatnak. A szemtünetek gyakran nem önmagukban jelentkeznek, lehetnek egyéb betegségek következményei és kísérő jelenségei is. Ilyenek például a magas vérnyomás, az anyagcserezavarok, vesebetegségek, érelmeszesedés, a nyaki gerinc elváltozásai stb.

Az A-, B-, E- és nem utolsósorban a C-vitamin, valamint a lutein folyamatos pótlása fontos a szem egészségének fenntartásához. Igyekezzünk természetes formában fellelni a „szemvitaminokat” a csíráztatott magvakban, a sárgarépában, zöldségekben, de számos gyümölcsben, köztük az áfonya termésében is! Számos, a szembetegségek alkalmazásában bevált gyógynövényben megtalálhatók a szem számára szükséges vitaminok, így például a lóhere többek között A-vitamint, a gyermekláncfű C-vitamint és karotinoidokat, a csalán C-, A-, U-, B-vitamint és számos ásványi anyagot, flavonoidokat, a fekete áfonya B-komplex és A-provitamint, a fekete bodza A-provitamint, B-vitaminokat, szerves savakat tartalmaz.

A szem súlyosabb betegségei esetén – szemész szakorvossal együttműködve – számos gyógynövény használatát bevonhatjuk a gyógyításba, a tünetek enyhítésébe. Vigyázzunk a szemünkre, és figyeljük azokat a jeleket, amelyeket közvetít.


Még több érdekes természetgyógyász anyag: Natúrsziget

Forrás: Natúrsziget