Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Napi Tarot Üzenet

Minden napi Tarot

üzeneted - katt ide!

Július a kertekben I.

Közzétéve: 2009. 07. 04. Írta: Kobera Enikõ Forrás: Szantál
Értékelés
Ez a cikk 3125 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Júliusban mész nyaralni? És nincs aki gondját viselje a növényeknek? A következő módon óvhatod meg virágaidat és haszonnövényeidet a kiszáradástól...
...locsold meg a talajt, majd jól fedd le az ágyásokat árnyékoló anyaggal (mulccsal).

Ilyenkor dobják le a gyümölcsfák a beteg vagy fölösleges gyümölcsöket. Azonnal gyűjtsük össze őket, mert a benne élő rovarlárvák a földbe fúrják magukat, hogy átteleljenek. Így a következő évben újból megtámadhatják a fákat.

Itt az ideje, hogy elültesd a kaktuszokat az üvegházban. Apropó üvegház: a déli hőségben szellőztessünk jól ki, hogy ne rekedjen meg bent a levegő.

Igaz, hgoy vége a kertben az eperszezonnak (pedig milyen jó is volt!), de a zsenge levelekből a málna és a szeder leveleivel keverve kitűnő teát készíthetsz. Miután leszedted a gyümölcsöket, trágyázd meg a növényeket, és vágd vissza a kiöregedett, már nem termő szárakat, vesszőket.

Figyelem: mindenképpen itt az ideje, hogy vessünk újra jégsalátát, karalábét és bokorbabot. A téli reteknek is immár a földben a helye!

A hónap közepéig ültessük ki a kelkáposztát, a marhakáposztát, a fejes salátát, a karfiolt, a bimbóskelt és az endíviasalátát.

A szabadba vetheted a tavasszal virító virágok magvait: árvácska, kankalin, százszorszép, mák, nefelejcs és a kétnyári virágok.

A csalán sok bajt és vesződséget okozhat. Ám ennek a vadon termő növénynek is adj esélyt a kertben, hogy hasznossá váljon. Kitűnő biológiai trágyalét állíthatunk elő belőle. Az eljárás a következő: tegyünk 2 kilogramm csalánt - a kert nagyságától függően - 20 liter vízbe (lehetőleg esővízbe). Műanyag edényt használjunk, amelyet le lehet fedni (de nem légmentesen). Néhány nap múlva a csalánlé erjedésnek indul. Gyakran kevergessük. A trágyalé - hőmérséklettől függően - egy-négy hét alatt készül el, remek trágya az összes virág, valamint a könnyen sorvadó zöldségek számára. A keverési arány kb. 1:20. A trágyalevet csak a gyökérrészre öntsük.

Akinek mesterséges tavacska van a kertjében, gyakran panaszkodik a forró évszakban arra, hogy elalgásodik a víz. Az algásodást úgy előzhetjük meg, ha egy kisebb zacskó tőzeget teszünk a tóba.

A gyógy- és fűszernövényeket mindig Skorpió-napokon gyűjtsd be! Aki túl sokat szedett belőlük, és a fölösleget el akarja tenni a téli hónapokra, kíméletesen (tehát nem a tűző napon) megszáríthatja őket. Igaz, hogy fagyasztva marad meg leginkább az aromájuk.

A tavasszal virágzó évelőket vágd vissza majdnem a talajszintig, és ritkítsd meg az almatermésű gyümölcsfák fölösleges ágait is.

Már most kedvező az idő azoknak az évelő növényeknek az elültetéséhez, amelyeknek a következő tavasszal szeretnénk örülni. Földbe kerülhet tehát a kardliliom, a pünkösdi rózsa, a korbácsliliom és az olyan gumós virágok, mint a ciklámen és az őszi krókuszok.

A rododendronról és az orgonáról távolítsuk el a magkezdeményeket.

(Claudia Graf: Holdkalendárium című könyvének felhasználásával)
Forrás: Szantál

Bezárás