Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Napi Tarot Üzenet

Minden napi Tarot

üzeneted - katt ide!

Pókjövendölés

Közzétéve: 2007. 03. 12. Írta: Szantál
Értékelés
Az emberiség mindig is kutatta az ismeretlent, és próbálta megfejteni a jövőt legkülönbözőbb módszereket használva erre. Egyike ezeknek a pókjövendölés...
De jósoltak a madarak röptéből, természeti tüneményekből, a csillagok állásából, sőt az alábbi 1834-ben a Magyar Hazai Vándorban megjelent írás alapján még a pókok viselkedéséből is.

"A pók a legbiztosabb időjövendölő. Ezen feltalálást mi egy Quatrmere Disjonval francziának köszönhetjük. Õ a pókokat függő, szegleti és téli nemekre ossza. Ez utóbbi a nyári pókot legyőzi télen, mint ez amazt nyáron. Ha a forróság, vagy a hideg, emelkedni akar; tehát akkor mindenik uj szövést kezd, s serényebben is munkálódik, mintsem egyébkor, sőt a viadal is szembetűnőbb köztök.

A függő pók szép időre mutat, társai szaporodván, a munkához mind gyorsabban látnak, s több uj hálót szőnek. Akkor azok régi bőrüket elvetik, s minél hosszabb szálokat eresztenek, annál tartósabb fog a jó idő lenni. Ha szél vagy esső következik, lustán dolgoznak, vagy a szél elöl szinte el is búvnak.

A szegleti pók jó idő jeléül fejét a hálóban mutogatja s lábait elnyitogatja, s tojik is néha. Ha ez éjjel hálóját nevelte, melegebb napok lesznek, sőt különben is tartósak; ellenben pedig, ha az a hálóban vissza fordulva ül, s farat mutat, tartós esső lészen.

A téli pók, fagyat s jeget bőven is jövendöl, mikor az éjjel nevelvén hálóját, egyiket a másik helyébe szövi, majd pedig a készbe helyezkedik, nyughatatlankodik, viaskodik, majd erősen is dolgozik.

A hideg sulja, rendszerént kilenczed napra fog utóbb beállani, a mint az ember az emlegetett tüneményeket megsejdítette, attól fogva számlálhat is arra. – Ezen tapasztalást némelly természet vizsgálók annyira vivék, hogy még a hálónak tájékozó helyheztetéséből is jövendelnek. Ugy p. o. a keresztes pókok, minél korábban kezdnek szőni, annál korábban megérkezik a meleg idő, ha kivált hálójokat nyugott vagy éjszak felé tüzik. Ez azonban csak nyáron használható, de a szegleti pók majdnem egész esztendőn által, melly ha télen a kálhához közelebb tanyáz, majdmajd nagy hideget hirdet."

Bezárás