Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Napi Tarot Üzenet

Minden napi Tarot

üzeneted - katt ide!

Az elveszett birodalom: Atlantisz

Közzétéve: 2009. 03. 11. Írta: Elixír magazin Forrás: freespirit.hu
Értékelés
Mi az igazság? Máig komoly tudósokat, valamint az ezotéria szerelmeseit is izgatja a kérdés, hogy vajon létezett-e Atlantisz, és, ha igen, akkor kik éltek ott, mi volt a titkuk?

Atlantisz

Sokan és sokfelé keresték az elsüllyedt civilizáció nyomait. Vannak, akik tudni vélik, hol van, egyesek pedig azt hirdetik magukról, hogy az elveszett atlantiszi tudás birtokában vannak. Hogyan maradhatott homályban az igazság Atlantisz létezéséről és pusztulásáról? Több magyarázat is született.

Platón találta ki?

Először Platónnál (i.e. 427 - 347) olvashatunk róla, aki szerint "Atlantisz egy óriási sziget volt, nagyobb, mint Kis-Ázsia és Líbia együttvéve. Héraklész oszlopain túl feküdt, egy kisebb szigetekből álló szigetvilág szomszédságában. Körülbelül 9000 évvel Szolón (i.e. kb. 640-559) előtt Atlantisz hatalmas királyság volt, fejlett civilizációval és ideális politikai berendezkedéssel. Amikor mohó és agresszív birodalommá vált, az istenek parancsára elöntötte a tenger."
Platón meséje Kritiásztól származik, aki 10 éves korában 90 éves nagyapjától hallotta, akinek szintén a nagyapja mesélte. Az ükapa Szolón elbeszéléseiből ismerte a történetet, maga Szolón pedig Egyiptomban Szaisz papjaitól hallotta. Egyszóval az értesülés nem elsőkézből való.

Ha eltekintünk Platón kiegészítéseitől - például Atlantisz politikai berendezkedésére vonatkozóan, amit perzsa mintára képzelt el - a következő kép tárul elénk: létezett valaha egy hatalmas, fejlett civilizációval rendelkező sziget, amely - eltekintve néhány betájolatlan zátonytól az Atlanti-óceán mélyén - nyomtalanul eltűnt.

Platón előtt egyetlen történetíró sem említi Atlantiszt, még a görög Hérodotosz (i.e. kb. 484-420) sem, aki pedig szintén beszélt Szaisz papjaival. Ha a sziget a valóságban is létezett volna, a papok biztosan elmondták volna a történteket Hérodotosznak.

Egy görög régész, Marinatos professzor 1967-ben ásatásokat kezdett az Égei-tenger egy apró vulkáni szigetén, Szantorinon. Egy régi nagyváros központjára bukkant, ahol két-három emeletes házak is előfordultak, a szobákat pedig a mindennapi életről szóló freskók díszítették. Ezen kívül talált bútor-, és cserépedény-maradványokat, valamint munkát végző vagy táplálékul szolgáló állatok csontjait. Ám egyetlen emberi maradvány vagy ékszer sem került elő.

A régészek megállapították, hogy Thíra, melyet valamikor Szantorinnak hívtak, a mínoszi civilizáció kereskedelmi központja volt.  Valószínűleg a kis sziget független hatalomként nagy befolyásra tett szert az Égei-tengeren i.e. 2500-ban. A virágzó kereskedelem fellendítette Thírát.

Az Istenek büntetése?

Időszámításunk előtt 1520-ban a föld remegni kezdett a szigetlakók lába alatt, és azok sebtében elhagyták otthonukat, csak legfőbb értékeiket vitték magukkal. A földrengés a város jó részét lerombolta. A szigetet is el kellett hagyniuk a hajóikon, mikor a thírai vulkán kitört, és finom habkőréteggel fedte be az egész települést.
A kitörés robaja 3000 km-es körzetben hallható volt. A thírai vulkán harminc méter vastag hamu- és kőréteget okádott a szigetre, és a fővárost teljes egészében maga alá temette. Még ma is négy méter vastag hamuréteg fedi a szigetet. A kitörés után 40 évvel a vulkán beomlott, és a helyére bezúdult a tenger. Az ekkor keletkezett nagy szökőár olyan pusztítást végzett, mely szinte egyik napról a másikra elpusztította a krétai civilizációt.

Talán ez volt az az esemény, melyet az utókor Atlantisz pusztulásával azonosít. Sokan gondolják úgy, hogy ez a megállapítás igaz. Az is lehetséges, hogy maga Kréta volt az eltűnt civilizáció. A Kréta és Egyiptom közötti kapcsolat pontosan abban az időben szakadt meg, amikor Thírát elöntötte a tenger. Az egyiptomiak a Thíra pusztulásáról szóló híreket esetleg Krétára vonatkoztatták, hogy így magyarázzák meg a krétai nagyhatalom eltűnését.

A titokzatos időtényező

Platón kronológiai behatárolása, 9000 évvel Szolón előtt, úgy lesz pontos, ha az időtartamot tízzel osztjuk, ahogyan azt Galanopoulosz görög szeizmográfus javasolta. Szerinte az eltérés abból származhatott, hogy az egyiptomiak a százas számokat saját ezres szimbólumukkal helyettesítették.
A másik hihető magyarázat a fent említett görög régésztől származik, aki szerint Szaisz papjai tízzel szorozták az adatokat, hogy ezzel az eseményeket a múlt homályába helyezzék.

Forrás: freespirit.hu