Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - katt ide!

Szauna vagy gőzfürdő? Tények és tévhitek

Közzétéve: 2009. 02. 21. Írta: Sáfrány Zsófia Forrás: Ezoterikus.hu
Értékelés
Neked melyik alkalmasabb? Az egészséges izzadás: A rendszeres szaunázás erősíti az immunrendszert, serkenti a vérkeringést és csökkenti a testi gyengélkedést.
Bár napjainkban minden percünk be van táblázva és az orvoshoz is nehezen jutunk el, azért néhány perc kényeztetés által máris védelmet szerzünk a betegségek ellen. A forróság jó hatásait már a görögök és a rómaiak is ismerték. Azonban a manapság ismert fakuckóban szálló pára tradíciója a messzi északról érkezett hozzánk, mégpedig Finnországból és leginkább a keleti tartományokban terjedt el, mint Törökországban.

A szaunázás

Eredete: Finnországból származik, ezért sokszor finn szaunának is hívják.

Hatásai: A gőzfürdővel ellentétben a szaunában a levegő igen száraz, így a test a saját "hűtőrendszere" által próbálja ellensúlyozni a hőséget, vagyis elkezdünk izzadni. A szaunák általában teljes mértékben fából készülnek, néhány paddal, melyek különböző magasságban helyezkednek el. A hőmérséklet 40-100 C-os, a legalacsonyabb a talajszinten és felül a legmagasabb. Az illataromák növelik a melegségérzetet, és jó hatással vannak a légzőszervekre. Azonban egy szaunázás ne legyen hosszabb 12 percnél és utána ajánlott letusolni, vagy a bátrak télen befeküdhetnek a hóba is. Ha azonban a nagy hőingadozást nem viseli jól a szervezete, vagyis fejfájást kap vagy elszédül, inkább a gőzfürdőt vagy a bioszaunát ajánljuk.

A gőzfürdő

Eredete: Már a görögök és a rómaiak is ismerték. A Sudatorium a korabeli kultúra középpontjában állt.

Hatásai: A gőzfürdő csempével van kirakva és általában az ülőhelyek egy szinten helyezkednek el. A terem 100 %-os gőztartalommal rendelkezhet, a hőmérséklet alacsonyabb, mint a szaunában, csak 40- 45 C. Kevésbé megterhelő, mint egy szaunázás, mégis 15 percnél ne maradjunk tovább a teremben, és azután ajánlatos lehűtenünk magunkat egy tusolással vagy télen hóval. A szervezetre hasonlóan jó hatással van, szabályozza a vérkeringést. Különösen alkalmas a reumatikus panaszok enyhítésére. Az aromák használata, mint az eukaliptusz vagy a citrusolaj csökkentik a megfázások esélyét. A meleg gőz szintén alkalmas a bőrtisztításra.
Forrás: Ezoterikus.hu