Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Napi Tarot Üzenet

Minden napi Tarot

üzeneted - katt ide!

Az 5 legegyszerűbb dolog, egészséged megőrzéséért!

Közzétéve: 2009. 01. 18. Írta: Mészáros Csilla
Értékelés
Ez a cikk 3199 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
A kora középkori látnok és gyógyító, Hildegard von Bingen gyógymódja megalkotásakor olyan teremtés- és emberképből indult ki, amely az egyes embert az egész részének tekinti.
Ha az ember összhangban van Istennel és a környezetével, akkor egészségnek örvend.

Betegség akkor üti fel a fejét, ha ezt a harmóniát megzavarja valami. Hildegard orvoslása a nyugati világ egyetlen keresztény szemléletű, természetes gyógymódja, amely a kínaiak univerzális természetgyógyászatával, az indiai ájurvédával és a japánok makrobiotikájával vethető össze – állítja Wighard Strehlow kémikus és Hildegard-kutató.

Hildegard korának művelt gyermeke volt; kolostorban nevelkedett, ahol elsajátította az írást, olvasást, zenélést, tanult festészetet, Biblia-ismeretet, különböző nyelveket. Intenzíven foglalkozott gyógyítással, és sikeres gyógyításainak hírére egész Európából jöttek hozzá a betegek. Tapasztalatainak, kutatásainak és látomásainak, Istentől nyert felismeréseinek lényegét számos könyvben és írásműben rögzítette.
Mi alkotta Hildegard gyógymódjának alappilléreit?

1. pillér: gyógynövények a természetből

Hildegard Physika című írásában több mint 2000 természetes gyógyszert, azok alkalmazási területeit és hatását is leírja. A természetben fellelhető növények, drágakövek, ásványok, fémek – hasonlóan a kínai orvosláshoz – és állatok is szerepelnek a listáján. Napjainkban kutatások sora igazolja a Hildegard-féle gyógyító szerek hatásmechanizmusát – magyarázza Strehlow. Így tudományosan kimutatták, miért jó például a vízitorma, amelyet Hildegard emésztési problémákra és lázcsillapításra ajánlott, vagy a bodza izzasztásra, a máriatövis pedig májproblémákra.

2. pillér: kiegyensúlyozott táplálkozás

A mértékletes és kiegyensúlyozott táplálkozás képezi egészségünk alapját. Hildegard von Bingen mindenekelőtt gabonaféléket, zöldséget és gyümölcsöt ajánl fogyasztásra – mai felfogásunknak megfelelően ez a teljes értékű táplálkozás elvével áll tökéletes összhangban. A gyógynövények és a fűszerek is nagy szerephez jutnak Hildegard konyhájában. Az apátnő gyógyító szerként kezeli a táplálékot, különös figyelmet szentel például egy ősi gabonafajtának, a tönkölybúzának.

A kutatások azóta kimutatták, hogy a tönkölybúza több mint 40 olyan ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, amelyek bázikusak, könnyen felszívódnak, ezáltal semlegesítik a savas folyamatokat, megelőzvén ezzel az önagressziót és a gyulladásokat – fejti ki Strehlow. Ezenfelül a tönkölybúza tiocianátot is tartalmaz, amely természetes antibiotikum és megtalálható az összes testnedvben (az anyatejtől kezdve a nyálon át a könnyig).

3. pillér: a káros nedvek kiválasztása

A rossz gondolatok és érzések arra serkentik a szervezetet, hogy káros nedveket válasszon ki – vallja Hildegard egészségfilozófiájában. A modern kutatások igazolták ezt a tézist: a gyűlölet vagy a düh stresszhormonok termelésére ösztönzi az agyat. Ezek megnövelik a vér zsírtartalmát, és gyengítik többek között az immunrendszert. Ahhoz, hogy ezt a megbetegítő kiegyensúlyozatlanságot ismételten harmonikussá tegyük, Hildegard a következőket ajánlja: érvágás, vérleszívás, moxibusztió (égető hatású gyógynövénykúpok alkalmazása a test meghatározott pontjain), böjtölés, fürdés.

Az érvágásra, amely akkoriban rendkívül elterjedt volt és nagyon legyengítette a betegeket, speciális szabályokat fektetett le.

4. pillér: a test regenerálása

A regeneráció életet és egészséget jelent. Szervezetünk egész életünk során folytonosan lebontó és regeneráló folyamatokon megy át. Hildegard szemlélete szerint kozmikus erők, elsősorban a Hold irányítja a regenerációs folyamatokat. A felépülés, a gyógyulás céljából a gyógyító és látnoknő az alábbi szabályokat állította fel:

  • Legyen táplálékod a gyógyszered!
  • Használd a természet adta gyógyító szereket!
  • Ora et labora! (Imádkozzál és dolgozzál!)
  • Tarts egyensúlyt alvás és mozgás között!
  • Tisztítsd testedet vérleadás, érvágás és moxibusztió útján!
  • Tisztítsd lelkedet böjtöléssel és pszichoterápiával!

5. pillér: a lélek megtisztítása

Hildegard von Bingen 35 erényről – mint a szeretet, a remény és a könyörületesség –, illetve hibáról – amilyen többek között a gyűlölet, az irigység, a reménytelenség – számol be. Lelkünk megtisztításához a hibáinkat erénnyé kell változtatnunk, hogy ismét megteremtsük az egészség alapját, például imával, zenével és meditációval.

A Hildegard-kutató Strehlow ehhez a következőt fűzi hozzá. A gyógyító apátnő által említett hibákat manapság pszichoszociális hiánynak vagy kockázati tényezőknek, az erényeket pedig a jellem erősségeinek nevezzük. A negatív erők pszichikus blokádot képeznek, így gátolván a gyógyulást. E lelki gátlások leépítése nélkül elképzelhetetlen a gyógyulás testi szinten. Holisztikus szemléletéből adódóan tehát Hildegard szoros összefüggést lát a testi betegség és a lelki kiegyensúlyozatlanság között.

A fentiek alapján megállapíthatjuk, hogy Hildegard von Bingen átfogó természetgyógyászati orvoslásának köszönhetően a napjainkban alkalmazott legtöbb alternatív terápia előfutárának tekinthető.

Olvass több hasonló témájú cikket a Natúrszigetoldalán!

Bezárás