Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Napi Tarot Üzenet

Minden napi Tarot

üzeneted - katt ide!

Mennyi a pulzusszámod? Annyira vagy egészséges!

Közzétéve: 2009. 01. 17. Írta: Hartmann Ferenc Forrás: Teafa.hu
Értékelés
Ez a cikk 3292 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Tapintással vizsgálják a testen lévő akupunkturális ún. vészjelző pontokat. Az állapotfelmérés során leggyakrabban a háti szállító (Shu), és az első vészjelző (Mu) pontokat vizsgálják.
Tapintásos vizsgálatok
Tapintással vizsgálják a testen lévő akupunktúrális ún. vészjelző pontokat. Az állapotfelmérés során leggyakrabban a háti szállító (Shu), és az első vészjelző (Mu) pontokat vizsgálják.

Ezek a pontok, csatornájuktól függetlenül közvetlen kapcsolatban vannak a szervekkel. A szerv betegsége, problémája esetén jelzéssel szolgálnak a vizsgálatot végző személy részére. Ez lehet fájdalom, vagy a háti szakaszon jól körülhatárolható csomó. A háti szállító pontok mindegyike egymás alatt a hólyagcsatorna mentén helyezkedik el. Az ún. első vészjelző pontok a test mellkasi oldalán vannak. Ezek a pontok szétszórva helyezkednek el a testen. A vizsgálat alkalmával az orvos nem tapintja végig a 12 csatorna mindegyik pontját. Az előzetes felmérésből (megtekintés, kikérdezés stb.), már tudja, merre kell tovább keresnie. A pontok tapintása gyorsan történik, és a páciens érzéseit nem is mindig kérdezik meg. Ez nem a hanyagságot jelenti. Az idősebb, sokat tapasztalt orvosok olyan kifinomult érzékeléssel rendelkeznek, hogy pontosan érzik, hogy a terület aktív, vagy sem.

Tapintással vizsgálják a bőrfelszín hőfokkülönbségeit. Senki ne lepődjön meg, ha elhúzódó nőgyógyászati problémára keres kisegítő eljárást, és a keleti orvos az alhasi területet részletesen végigtapintja kezének a kézfeji, esetleg kézháti oldalával. A „hideg has” szindróma esetleges jeleit keresi. A bőr hőfokváltozása jelentős támpontokat ad a betegség okának a felderítésére.

A tapintásos vizsgálatok legismertebbike a pulzus vizsgálata. Ezt a módszert sok legenda övezi.

Pulzusdiagnózis
A pulzusdiagnózis a kínai gyógyítók egyik legrégebbi vizsgálati módszere. Egyszerre tudomány és művészet. Csak állandó szorgos gyakorlással lehet elsajátítani ezt a módszert, szakavatott tanár mellett.

Kivitelezése: a páciens az orvossal szemben foglal helyet. Közöttük helyezkedik el az asztal. A beteg kezét tenyérrel felfelé ráhelyezi az asztalra úgy, hogy az alkar nagyrésze az asztalon nyugszik és a kéz egy kis párnácskával csuklónál alá van támasztva. Az orvos a gyűrűs-, a középső és mutatóujját könnyedén ráhelyezi a csukló verőérre (arteria radiális).

Vizsgálhatja az egyik, majd másik kezet. De előfordul, hogy összehasonlítás céljából egyszerre nézi a jobb és a bal csuklón lévő pulzusminőségeket. A vizsgálat célja a szervek energetikai állapotának felmérése, és a diszharmóniára utaló jelek felismerése. A 12 fő szerv funkciói érezhetőek a pulzuson. Most nézzünk néhány érdekességet!

A pulzus vizsgálatát a régi időkben, hajnalban, vagy kora reggel végezték. Azt tartották, hogy a normális pulzusszám egy ki- és egy belégzés alatt 4 db. Ezt az értéket egészséges felnőtt ember esetében értették. A szívverések száma az évek előrehaladtával csökken.

4-10 életév 84
10- 16 életév 80
16-35 életév 76
35-50 életév 72
50 felett 68

Azt mondták, hogy a pulzusnak legyen lelke, legyen gyökere, és legyen meg a Gyomor Qi is. Ha a pulzusnak lelke van, akkor van benne erő, nem nyomható el könnyen. Minősége nem változik a vizsgálat alatt. Ha van gyökere akkor jól érezhetőek a mélyebben lévő Yin pulzusok (Yin szervek pulzus jelzései). Ha van Gyomor Qi, akkor a pulzus nyugodt, kiegyensúlyozott, a normális mértéken belül erőteljes, főleg a Gyomor pozícióban.

A pulzus minőségének a meghatározásához gyakran a képi világot használják: „ez a pulzus olyan, mint egy olajos labda”, „úgy pendül mintha gyöngyöt dobnál egy kínai tálba” stb.

Ez az érdekes vizsgálat megőrizte aktualitását, bár a kivitelezése ma már nehezebb. Ez azért van így, mert a hajnali vizsgálat, amikor a legtisztább értéket lehet kapni, szinte csak kórházban lehetséges. Sok beteg kávéivás vagy ebéd után keresi fel a rendelőt. Ezek nagyban befolyásolják a pontos értékelést, és a 28 minőség megérzése nem mindig lehetséges. Ezért inkább mint kiegészítő eljárást használják.

A különböző tapintásos vizsgálatok sora itt még nem ért véget. Gyakran használt módszer a fül pontjainak vizsgálata, és a has tapintása is.

Keleti orvos nem minden esetben használja a teljes vizsgálati skálát. Felkészültségétől, és egyéni szokásaitól függően választja meg, hogy melyik módszert alkalmazza, illetve a beteghez igazítja módszereit. A vizsgálati módszerek felsorolásánál még megemlítjük a „meghallgatást”, ami a hanghordozás megfigyelését, és a légvétel tisztaságát elemzi többek között. A „megszagolás” a testváladékok szagának elemzéséből áll. Ezt az utóbbi eljárást ma már ritkán használják. A vizsgálatok végén az orvos összegzi a tapasztaltakat, és terápiás tervet készít. A terápiás terv két fő részből áll. Az egyik rész a rendelőben történő fizikai kezeléseket tartalmazza. A másik rész pedig az otthon végzendő életmódváltásra, táplálkozásra, önmasszázsra vonatkozik.
Forrás: Teafa.hu

Bezárás