Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Napi Tarot Üzenet

Minden napi Tarot

üzeneted - katt ide!

Amilyen az arcszíne, olyan a betegsége!

Közzétéve: 2008. 09. 08. Írta: Hartmann Ferenc Forrás: www.teafa.hu
Értékelés
Ez a cikk 3573 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Elérkeztünk azokhoz az anyagrészekhez, amelyek mindenki számára érdekesek. Ezek a módszerek alkalmasak arra, hogy a vizsgált személy fizikai és lelki állapotáról információt kapjunk.
A Kínai Orvoslás állapotfelmérő módszerei
Az állapotfelmérő módszerek története egyidős az orvoslással. A kínai, indiai, japán, thaiföldi orvosi ismeretek mind a megfigyeléseken alapultak. A Hagyományos Orvoslással gyógyító kórházakban, rendelőkben az állapotfelmérés tradicionális módszereit alklamazzák ma is világszerte. A kezelések megtervezése, a táplálkozás beállítása, a megfelelő mozgásterápia összeállítása nem lehetséges ezen módszerek nélkül.

Az orvos által feltett kérdéseknek, a tapintásos vizsgálatoknak, a testtájak megtekintésének a célja a diszharmónia helyének és okának feltárása. Ezek a vizsgálatok fájdalommentesek, és pontos képet adnak az orvosnak a beteg pillanatnyi állapotáról. A kínai orvosok által végzett vizsgálatok sorrendje nagyjából azonos, de személyenként lehet benne eltérés. Mi most vizsgálati fajták szerint csoportosítjuk az ismereteket.

Megtekintés
A megtekintés módszere több részből áll, és a rendelőbe érkezés pillanatától már elkezdődik. Az orvos a Yin és a Yang elv alapján elkezdi a jeleket különválasztani. Először a páciens mozgását figyeli. Határozott? Bizonytalan? Imbolyog, vagy teljesen stabil. Ezután a látható jelek megfigyelése következik. Ezek a jelek a bőrön a fejen és az arcon találhatók.

Most a fej és az arc jelei közül mutatunk be néhányat a jobb érthetőség kedvéért. A fej mozgását és a haj állapotát nézzük. A fej a Yang-csatornák találkozási helye, és tartalmazza az agyvelőt. A velőt a kínai rendszerben a Vese uralja. A fej és a haj megfigyelésével meg lehet állapítani a Vese és a Vér Qi állapotát. A vizsgálat két részből áll.

* fejforma és fejtartás rendellenességei
* a haj színének és élénkségének eltérései.

Gyerekeknél a kínaiak szerint a test arányaihoz képest túl nagy, vagy túl kicsi fej Jing (eszencia) hiányt mutat, és ilyenkor a vesét kezeli, amely tárolja az öröklött eszenciát. További érdekes jelek:

* ha a kutacs nem, vagy csak lassan nő be, az hiánybetegségre utal;
* ha a fej remeg (akár felnőtt, akár gyerek), akkor a kínaiak ezt máj-szél rendszerű betegségnek tartják, és a kezelésben a Máj játszik főszerepet.

A másik, amit azonnal észreveszünk az a haj, illetve a haj állapota. A kínai rendszerben a Vese kontrollálja a hajat, így a kialakuló kopaszság a Vese kimerültségének a fokmérője lehet. Az öt elem tana a sós ízeket a Veséhez rendelte. A túlzott sófogyasztás károsítja a Vesét. Azoknák a férfiaknál, akiknél viszonylag gyorsan kialakul a kopaszodás, szinte mindig kiderül a sós ízek fokozott szeretete. Továbblépve:

* ha fakó, ritka a haj és könnyen hullik, akkor a Vese Qi és a Vér hiányos. Időseknél és öröklött problémánál a kezelés nem hatékony.
* hirtelen fellépő foltos hajhullás. Kínai gyógyászatban Vérhiányt, nyugati értelemben nehézfém, illetve más jellegű mérgezést (pl. kemoterápia) mutathat.
* a gyakran megjelenő korpásodás az emésztéshez kapcsolódik, kínai értelemben a Lép-Gyomor rendszer nem megfelelő működésének a következménye, nyugati szemmel lehet önálló bőrtünet, gomba is.

A fej és az arc
Az arc vizsgálata az egyik egyszerű, de hasznos információkkal szolgáló módszer. A megtekintés által végzett vizsgálati módszerekhez tartozik.

* Fehér arcszín: A Qi és a Vér elégtelenségének, a rossz keringésnek a jelzője. A fehér utal Yin túlsúlyra, de lehet Yin fájdalom jelzője. A Yin jellegű fájdalom nem túl éles, de kitartó, és esetleg nagy területet lefedő fájdalom, pl. egész fej.

* Sárgás arcszín: (nem a sárgásról, hanem az enyhébb árnyalatról van szó) Sárga szín a Lép elégtelenségét és nedvesség felhalmozódását jelenti. Jól megfigyelhető bizonyos hiánytünettel járó kövérség esetén. Sárga fakó száraz arc, Lép és Gyomor gyenge. Az ilyen jelenség hosszú fogyókúra alatt gyakoribb.

* Piros: A vér színe. A piros gyakran összefügg hőségbetegségekkel, mint fertőzés, amely lázzal jár. Mindenképpen túlműködést mutat. Többletből kiinduló magas vérnyomást is mutathat.

* Kék: A kék szín mindig stagnálást, hideget mutat. Főként akkor jelenik meg, ha a hideg felgyülemlik, és a Qi pang. Ha a qi pang és a vér is, felgyülemlik, ebben az esetben az arc ibolyás-bíborszínűvé válik. Merevgörcsök, tetániás görcs, szívinfarktust megelőző állapot, súlyos kimerültség, ami az okok mögött megbújhat. Gyerekeknél magas láz esetén ha az arc lilás, különösen az orr tövénél és a szemöldök között, ez lehet a közelgő lázgörcs előjele. A sötétebb kék szín gyakori különböző mérgezések esetén.

* Szürke: Ez a fajta szín súlyos kimerültséget mutat. Lehet Yang típusú fájdalom (amely éles, lüktető) jelzője. Ha fénytelen az arc és krónius betegség esetén hirtelen jelenik meg a szürke szín, akkor rossz a kórjóslat.

A szem vizsgálata főleg a tekintet csillogásának, de a szem kinézetének, színének és a szemhéj változásainak megfigyeléséből is áll. A szem a Máj energetikai rendszerébe tartozik. A szem romlását a közel- és távollátást a Máj szabályozza.

- a szem élénksége, csillogása a Shen a lélek (értelem, vitalitás) jelzője;
- ha a szem fehérje tompa fényű, az fáradtságot mutat;
- ha vörös színű, de ez a szín hirtelen, pl. szénanátha esetén lép fel, akkor a probléma a Tüdővel is kapcsolatban van;
- ha a szem tartósan, sokszor begyullad, az Máj-tünet;
- ha az alsó szemhéj duzzadt, fáradtságot tükrözhet, ha kékes árnyalatú a duzzanat, az a vese gyengeségéree utal;
- a hervadt, tónustalan alsó szemhéj ha sárgás színű, akkor Gyomor, ha sötétbarna színű, akkor Máj eredetű a gond;
- a bíborba hajló szemhéj túlzott cukor, vagy alkohol fogyasztását is jelentheti;
- ha csak a belső szemzug vörös az a Hólyag, ha csak a külső szemzug, akkor az Epehólyag energiacsatornával van kapcsolatban a probléma.

Legközelebb a nyelv különböző diagnosztikai jelzéseiből válogatunk.
Forrás: www.teafa.hu