Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Napi Tarot Üzenet

Minden napi Tarot

üzeneted - katt ide!

30 érdekesség a körömvirágról!

Közzétéve: 2008. 08. 05. Írta: Erdei-Gulyás Gabriella Forrás: Ezoterikus.hu
Értékelés
Igénytelen és önvető. Popsira és nyílt sebekre. Illóolaj és keserűanyag tartalom. Narancssárga szirmok - gyógyászati alapanyagok. Krém és tinktúra...
Calendula officinalis

Drog neve: Calandulae flos

Fő alkalmazása:
Nyílt sebek, vágások, kidörzsölődött bőrfelületek, égések és hasonló sérülések kezelésére.

Morfológiája:
Házikertek, igénytelen virágágyi dísznövénye, önvető, egyéves, időnként áttelelő növény. Köves, homokos és száraz talajokon is kitűnően megterem. Karósgyökerű. Felálló szárú, elágazó, szögletes, szőrös. Levelei hosszú, visszás tojásdadok, 10-15 cm-esek, enyhén fogazottak. Virága 3-4 cm átmérőjű, fészkesvirágzatú. Virágai kétfélék: termős sugárvirágok (fehéres citromsárgától sötétnarancs színig terjed), és kétivarú sárga csöves virágok. Drognak a tel virágú, erős narancs színű virág a legmegfelelőbb. Már május végétől nyílik, meleg tavaszokon és egészen késő őszig megörvendeztet vidám, meleg színeivel. Nevét terméséről kapta, mely körömszerűen görbül. Érdekessége, hogy csak a karimavirágokból fejlődik ki.

Tartalmaz:
illóolajat, keserűanyagot, gyantát és természetesen színezőanyagot.

Gyűjtése:
Száraz, napfényes időben, teljes érettségben szedhető. Narancssárga szirmai és a levelei szolgáltatják a gyógyászati alapanyagot. Gyorsan, tűző napon szárítjuk, így élénk színű, kiváló minőségű drogot kapunk. Mivel a száraz szirmok erősen nedvszívóak, sötét bádogdobozban érdemes tárolni.

Felhasználása:
Nyílt sebek sürgősségi homeopátiás szere, fertőzést gátló, hegesedést segítő. Krém, vagy tinktúra formájában alkalmazzuk, egy rész tinktúrát adunk 10 rész vízhez. Homeopátiás golyóként, szájon át is szedhető. Kisebb csípések esetén kiváló. Krémet magunk is könnyedén készíthetünk tiszta disznózsírral kell keverni a virágszirmokat, a megfelelő arányban, remekül megfesti zsírban oldódó színanyagával. Nem hiányozhat egyetlen kisgyermekes család elsősegély szekrényéből sem, kiváló popsikrém, amikor már semmi más nem segít, a körömvirág krém a legmakacsabb pirosodást is megszünteti. Megelőzésre alkalmazhatják izzadásra, összeérő bőrfelületeken kipállásra hajlamosak is. Télen remek orrnyálkahártya nedvesítő hatása miatt, illetve fagyások megelőzésére, azok kezelésére is alkalmazható gyógynövényünk. Kneip rosszindulatú daganatok kezelésére is ajánlotta. Szirmai fűszeresek, kissé kesernyések, ehető virágként nyári saláták vidám díszítője, illetve ételek festésére is használható természetes színezékként.

Hatása lelkünkre:
Erőt és derűt áraszt magából ez a szívós, régi virágunk, melegséget sugall napsárga szirma. Ajánlott nehezen barátkozó, ismerkedők, szexuális zavaroktól szenvedők esetében is. A narancsszín árnyalatait kedvelők életvidám, jókedvű, tettre kész emberek, ontják magukból a szeretetet és gyengédséget – ha Ön csak szeretne közéjük tartozni, egy körömvirág-terápia ételdíszítésként a vajaskenyérre szórva, egy kedves kis csokor az asztalra, szárított virágdísz a falra, egész évben jókedvre deríti majd.

Hatása testünkre:
A narancsszín a mellékvesére hatva emeli a fizikai energiát, növeli az étvágyat, így akik hízni szeretnének, tartsanak egy csokor körömvirágot étkezőhelyükön. Segíthet a máj, a hasnyálmirigy problémákban, erősítő hatású a vérszegénység kezelésében.

A Nap éltető színe jelenik meg a körömvirágban, így idegrendszerünket és emésztőszerveinket serkentve, másodlagos hatásként optimizmussal tölt el.

A Napfonat csakra, a Solar plexus, a vegetatív működés székhelye sárga színű, rajta keresztül hatással lehetünk a vegetatív eredetű zavarokra.
Normalizálja az alacsony vérnyomást és a rezignáltság, ihlettelenség érzéséből segít kikászálódni.

A sárga szín szeretete derűs, nyílt, intelligens, öntudatos jellemre utal, aki bátran kezdeményez, problémáit felvállalja, megoldja és másoknak jó példát képes mutatni.

A sárga szín elutasítása előfordul veszteség érzet kísérőjelenségeként, lehangolt, pesszimista, búskomorságra hajló emberek esetében. Megoldásként szóba jöhetnek enyhébb árnyalatú fajták a díszkertben.

Felhasználása a kertben:

Körömvirágot vethetünk házikerti virágágyba, cserépbe és virágládába is. Remekül felhasználhatjuk házunk előtt színfoltként, így hazatérve a derű és feltöltődés időszaka következhet az egész napi munka után. Zöldségeinkre is erősítő hatással van, illetve levéltetvek ellen használható, mivel felvállalja a hídőr szerepét, összegyűjti a kellemetlen kártevőket, ezzel védve haszonnövényeinket a támadástól.
Forrás: Ezoterikus.hu

Bezárás