Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Napi Tarot Üzenet

Minden napi Tarot

üzeneted - katt ide!

Cseréld le az olajat fekete csokoládéra! Érbetegségek okai...

Közzétéve: 2008. 03. 10. Írta: Dr. Káli András PhD. Forrás: Weborvos
Értékelés
Ez a cikk 3544 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
A többször használt, ismételten felforrósított olaj káros az egészségre! Igaz ez a gyorséttermek, általában az éttermek, és az otthoni főzési technológiára egyaránt.
Az érbetegségek kialakulása hosszú, sokszor évtizedekig tartó folyamat, legelső történése az érbelhártya működési zavara.

Ekkor még semmi nem látszik az ereken, még mikroszkóp alatt sem, de müködésük megváltozik. Rugalmas tágulásra (vasodilatatio) például kevésbé képesek, mint az egészséges erek.

Ez a tágulékonyság ma már mérhető úgy, hogy a felkarra vérnyomásmérő mandzsettát helyezünk, 5 percre elszorítjuk a végtagot, vagyis benne megállítjuk az áramlást. 5 perc után a leszorítást megszüntetjük, ekkor az áramlás újraindul és ultrahangos készülék segítségével megmérjük, hogy a kompresszió előtti állapothoz képest tágult-e a felkar artériája. Egy egészséges artéria vasodilatatiója legalább + 8-10 százalék.

Az érbelhártya normálisan elegendő mennyiségű nitrogen-oxidot termel. Ez halmozódik fel a végtag leszorítása során és ez okoz értágulatot, valamint áramlásfokozódását a leszorítást követően. Ha elmarad, vagy csökkent a dilatatio, akkor az csökkent nitrogén-oxid produkcióra, az érbelhártya működési zavarára utal.

Ezt a módszert használták néhány éve, abban a vizsgálatban, melyet a neves amerikai újság (JACC) közölt. A vizsgálat során arra a kérdésre kerestek feleletet, hogy az ételek sütésére használt olaj többszöri felhasználása rontja-e az érbelhártya működését, vagyis elindítja-e az atherosclerosishoz vezető hosszú folyamatot. Összehasonlították az eredményeket akkor, ha a vizsgált személyek csak egyetlen alkalommal használt olajban sütött ételt fogyasztottak és azokét, akik többször felhasznált olajban sütött ételt kaptak. Kiderült, hogy ez utóbbi csoportban 4 órával az étel elfogyasztása után a felkar artériáján mért vasodilatatió szignifikánsan kisebb volt a másik csoport eredményéhez képest. A sütőolaj többszöri felhasználása során az olajban káros, oxidatív anyagok keletkeznek, melyek a nitrogén-oxid bomlását és (az érbelhártya által) csökkent újratermelését okozzák.

A többször használt, ismételten felforrósított olaj káros az egészségre! Igaz ez a gyorséttermek, általában az éttermek, és az otthoni főzési technológiára egyaránt.

Hiába, az egészségnek ára van!

Csoki Hasonló módszerrel vizsgálták 2006-ban, egy másik, svájci tanulmányban (BMJ-ben) azt a kérdést, hogy a csokoládéfogyasztás befolyásolja-e az érbelhártya funkcióját. A dohányzás köztudottan rontja az endothel-funkciót, a dohányosok között sokkal több az érbeteg. A csokoládé hatásának vizsgálatához éppen ezért dohányosokat választottak, vagyis azt vizsgálták, hogy a csokoládé javítja-e a megromlott érbelhártya-működést. 2 órával 40 gramm csokoládé fogyasztása után az endothel működés javult – igaz csak a fekete csokoládé után, az úgynevezett fehér csokoládé nem okozott javulást!

Érdekes módon a fekete csokoládé a vérlemezkék összekapcsolódását, aggregatióját is gátolta, vagyis a thrombosis készséget is csökkentette.

A fekete csokoládéban antioxidáns hatású flavonoidok vannak, köztük sok a polyphenol. Ez a felelős a javulásért, mind az érbelhártya, mind a vérlemezkék esetében. A fekete csokoládé polyphenol tartalma (grammonként) nagyobb, mint a boré vagy zöld teáé.

Naponta kevés fekete csokoládé fogyasztása javítja – még dohányosokban is javítja – az érrendszer egészségét.

Használjuk főzéskor az olajat csak egyszer, és fogyasszunk több fekete csokoládét!
Forrás: Weborvos