Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Napi Tarot Üzenet

Minden napi Tarot

üzeneted - katt ide!

Egy senki, aki megölte a legnagyobb valakit

Közzétéve: 2008. 01. 08. Írta: MTI
Értékelés
Ez a cikk 3667 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Mark David Chapman szavai ezek. Azé a férfié, aki 1980. december 8-án megölte manhattani háza előtt John Lennont. E szavakból most film lett...
Andrew Piddington dokumentum-játékfilmet készített John Lennon meggyilkolása (The Killing of John Lennon) címmel, amelyben a 20. századi kultúra és humanista mozgalmak egyik legnagyobb hatású egyéniségének élete és halála pereg újra - gyilkosainak szavain keresztül. A rendező ugyanis, Chapman néhány valóságos hangfelvételét is felhasználva, de szerepét a fiatal Jonas Ball-lal eljátszatva, arra volt kíváncsi: mi játszódhatott le a gyilkos agyában, hogy végrehajtsa szörnyű tettét.

Maga Lennon szinte soha nem jelenik meg a filmben, legfeljebb néhány homályos, árnyékos képen, de feltűnik a Dakota House előtti járdának az a pontja, ahol a végzetes lövéseket kapta.

Közben felbukkannak jelenetek különböző, New Yorkról és mentális zavarokról szóló híres filmekből, köztük a Taxisofőrből és A dühöngő bikából, mialatt folyik a nyomozás arról a beteges viszonyról, amely az ismeretlen rajongó és "hőse" között alakult ki. Ez akár kockázatos vádirat is lehet a nagyvárosi magány és a tömegkultúra közötti kapcsolatról. A film kijátssza azt a közismert tényt, hogy a gyilkos megszállottja volt J.D. Salinger Zabhegyezőjének és azonosította magát a regény kallódó főhősével, de az is hangsúlyosan szerepel benne, hogy Chapman haragudott Lennonra, mert képmutatónak tartotta.

A film, amelyet a New York-i IFC Centerben mutattak be a múlt héten exkluzív vetítésen, nem nyerte el az amerikai kritika tetszését. A tekintélyes The Hollywood Reporter egyenesen azt írta róla, hogy "hiányzik belőle az a mélység, amely jogossá tenné a film létrejöttét". A lap azt is Piddington szemére veti, hogy a merénylő elmeállapotát hatásvadász eszközökkel mutatja be, köztük egy olyan képsorral, amelyben elképzeli egy homoszexuális pár meggyilkolását.


Bezárás