Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Ajándékutalvány

Adj ajándékba segítséget!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - Kövesd itt!

Gyógytorna műtétek után: hogyan érdemes készülni?

Közzétéve: 2020. 10. 30.
Értékelés
Ez a cikk 34 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mint tudjuk, kórházban lenni nem vakáció és az embert igen hamar hazaengedik egy műtét után, azonban ez nem jelenti azt, hogy teljesen fel is épültünk.

 

A posztoperatív (műtéti utáni) időszakban rendkívül fontos, hogy „betartsuk a játékszabályokat”. Ha nem figyelünk, a megszokott napirendtől néhány napos eltérés is akár hetekkel hosszabbíthatja meg a kényelmetlen állapotot, amelyben nem vagyunk képesek akaratunk szerint mozogni.

Olyan javaslatok is léteznek, hogy már a műtéti beavatkozás előtt is végezhetünk ún. felkészítő tornát, amely a későbbi rehabilitációt sokkal hatékonyabbá teheti. Ez nemcsak abban segíthet, hogy kevesebb fájdalmon essünk át, hanem az izmokat is „bejáratja”, és az állóképesség javításával testben és lélekben is felkészít az elkövetkező időszakra. A megelőző gyógytorna egyik hatása az, hogy gyorsabban regenerálódunk a műtét után.

De mindenképpen érdemes elkezdenünk a gyógytornát már azelőtt, hogy hazaengednének minket a kórházból. Fontos, hogy már ekkor elkezdjük szervezni az otthoni gyógytornakezelést. Bizonyos esetekben elengedhetetlen egy profi gyógytornász jelenléte a megfelelő felépülési folyamathoz.

És hogyan szervezzük meg a gyógytornát otthonunkban?

  • Először konzultációra van szükség az orvosunkkal, gyógytornászunkkal,
  • a háziorvos vagy szakorvos először 14 alkalmas gyógytornát írhat ki, amelyet a TB áll, ez később meghosszabbítható. Ha ez csak elméletben működik vagy nem sikerül elintéznünk, esetleg ez nem elég számunkra, érdemes a privát szektorhoz fordulni.
  • Ha ezt az állami egészségügyi segítséget szeretnénk igénybe venni, akkor orvosunknak vagy házi orvosunknak ki kell állítania egy „elrendelőt”, majd a körzeti ápolási szolgálat kapacitása függvényében tud segíteni.
  • Ha a kapacitás szűkössége miatt túl későn indulna a gyógytornánk, akkor önfinanszírozóan lehet otthonápolási szolgálatot keresni. Ezekért nekünk kell fizetnünk: az egészségpénztár vagy más (nem TB) biztosítás lehet a segítségünkre.
  • Fontos, hogy a privát szférában is kötelező az elrendelő lap a házi vagy szakorvosunktól és a személyes konzultáció is.
  • Privát gyógytornászunk szakorvosunkkal konzultálva tudja meg, hogy milyen mértékben vagyunk mobilizálhatóak.

Mozgásszerveken végzett műtéti beavatkozások után nyilvánvaló a gyógytorna jogosultsága és céljai is általában egyértelműek: visszanyerni az eredeti testtartást, képességeket, a műtét előtti járás, a biztonságos közlekedés és a lépcsőzés képessége.

Nem ennyire ismert a gyógytorna funkciója például hasi műtétek után, ahol a vágást követően az izmokat sokszor átvágják vagy széthúzzák. Ilyen beavatkozás után hónapokig is tarthat a teljes rehabilitáció és hosszan tartó, fájdalmas következményei lehetnek, ha az ember nem fordít megfelelő figyelmet a felépülésének.

Ebben a cikkben nem térünk ki minden műtéttípusra: például egy combnyaktörés utáni műtét után 6-12 hét ágyban fekvés az általános javaslat, mielőtt bármilyen gyógytorna-aktivitást kezdhetünk, míg kisebb műtétek után a gyógytornát azonnal javallott elkezdeni.