Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Ajándékutalvány

Adj ajándékba segítséget!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - Kövesd itt!

Öt elem tana

Közzétéve: 2006. 09. 18. Írta: Szatmári Nóra - diplomás Feng Shui Mester Forrás: www.ezoterikus.hu
Értékelés
Ez a cikk 5240 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
A kínai filozófia alapvető része az öt elem vagy öt fázis, azonban ezeknek semmi közük az anyag végső alkotóelemeihez! Az öt elem a Fa, a Tűz, a Föld, a Fém és a Víz.
A kínai felfogás és a kínai orvoslás a természet összes jelenségét, így az ember egészségi állapotát is megpróbálta besorolni az öt elem valamelyikébe.


Eszerint minden dolog az öt elem jellemzőit tartalmazza, és arányuk határozza meg a dolgok tulajdonságait, viselkedését, mibenlétét. Minden ember tehát egy külön világ.

Az öt elem energetikailag többféle módon összefügg egymással. Két egyensúlyra törekvő ciklus van: a tápláló és az akadályozó, romboló. Másrészt létezik a két kóros, támadó ciklus: a visszaható és a legyűrő.

A kóros ciklusok közül a visszaható jelentése: valamelyik fázis túltengése a kettővel mögötte lévőre támad, azaz arra visszahat. Például túl sok Tűz elpárologtatja a - normális esetben - őt fékező Vizet, és így tovább: a túl sok Víz elárasztja, elmossa a Földet, a túl sok Föld eltemeti a Fát, a túl sok Fa kicsorbítja a fejszét, vagyis tönkreteszi a Fémet. A másik kóros ciklus a legyűrő. Ilyenkor egy bizonyos fázis annyira meggyengül, hogy az őt korlátozó másik fázis teljesen legyűri, elárasztja, például a Tűz olyan gyenge, hogy egy pohár Vízzel is el lehet oltani.

A születési időpontok alapján két holdévnyi időszak tartozik egy-egy elemhez (fázishoz), tehát az öt elem egymás utáni ciklusa összesen tíz holdévet (5X2) "vesz igénybe", majd kezdődik újra és újra a körforgás.

KosA Fa az első elem.
Fa - a Jupiter uralja
iránya: Kelet
évszaka: tavasz
napszaka: reggel
színe: zöld
klímája: szél
folyamata: születés
formája: magas álló négyzetes, hengeres forma - pl. gyertyatartó, oszlop
anyaga: élő növények, fából, nádból készült tárgyak, bútorok, lambéria, gerendák, parketta, zöld színű tárgyak, pamut anyagok, virágos vagy más növényi mintázatú textíliák stb

Újító és teremtő erő. A növekedés, kiteljesedés, gyors fejlődés megtestesítője. Minden irányban terjedő és mutató energia. A tavasz és a kezdet szimbóluma.
Az elem érzelmi jellemzője a gyengédség, kiegyensúlyozottság, kreativitás és a gazdag képzelet.

A fa elemű személy kreatív, művészi érzékkel és alkotókészséggel megáldott. Életében fontosak a kötődések, kiváló támasza másoknak, új ötleteivel, kedvességével, segítőkészségével bárkit lenyűgöz. Minden érdekli őt, ami újdonság, gyorsan fejlődik, akárcsak a terebélyesedő fák. Tavasszal kivirul.

A fa elem a Feng Shui-ban a család, egészség és a gazdagság életterületeit uralja.

KosTűz - a Mars uralja
iránya: Dél
évszaka: nyár
napszaka: déli órák
színe: piros, vörös, bíbor, ibolya
klímája: forróság
folyamata: növekedés
formája: éles, hegyes, felfelé törő formai struktúrák tartoznak hozzá, mint a piramis vagy a háromszög, esetleg cikkcakkos vonalak

A tűz elem szenvedélyes, életteli, világosságot hoz életünkbe - külső és belső értelemben egyaránt. A tűz energiát ad, de rombolhat is. A túlságosan nagy tűz felemészthet!
Mitikus állata: a főnixmadár.

Ellentmondásos elem. Felgyújt, energiát ad, de veszélyforrás is egyben. Átmelegít, vidámmá tesz, ám ellentétes oldalon el is égethet! Az ösztönösség eleme. Óriási, kifogyhatatlan energiaforrás.

A tűz elemű személy vezető alkat, ösztönember, de a szerencse mindig e személyiség mellé áll. Nagylelkű, dinamikus és rendszerint becsületes. Energiája, ha elapad, az csak rövid és átmeneti időszak, majd újra fellángol, és megy tovább. Lobbanékony, érzelmi túlfűtöttség jellemzi.

A tűz elem a Feng Shui-ban a "hír, hírnév" területét uralja.

KosFöld - Szaturnusz uralja
a harmadik elem
iránya: közép, középpont
évszaka: indián nyár, nyárutó, és minden átmeneti szakasz
napszaka: délután, és minden átmeneti szakasz
színe: sárga, bézs, sárgásbarna
klímája: nedvesség
folyamata: átalakulás
formája: derékszög, négyzet, lapos
mintái: márványos és vízszintes csíkok
anyagai: terrakotta, porcelán, kerámia, vászon

A Föld elem a racionalitás, a keménység, a megbízhatóság képviselője.

A Föld elemű személy rettentő türelmes, fát lehet vágni a hátán, módszeres, néha titokzatos. A Föld elem képes teremteni, és épjteni, azonban vissza is húz, lelassíthat, földhözragadttá tehet. A túlságosan föld elemű személlyel előfordulhat, hogy képtelen a változtatásokra, nem tud kimozdulni egy adott pontról. Ugyanakkor erre a tipusra mindig lehet számítani.

A Föld elem a tűz hamujából keletkezik. A fémet táplálja, illetve hozza létre.

A Föld elem a Feng Shui-ban a középpontot foglalja el, így közvetlen kapcsolatban van az összes többi elemmel.

KosA Fém a negyedik elem.
Fém - a Vénusz uralja
iránya: Nyugat
évszaka: ősz
napszaka: kora este
színe: fehér, ezüst, szürke
klímája: szárazság
folyamata: aratás
formája: kör, kerekített alakzatok, ovális
mintája: pöttyös, félkör alak
anyaga: arany, ezüst, vörösréz, sárgaréz, vas

A Föld belsejében lévő nyomás miatt az ásványi anyagok összepréselődnek, így keletkeznek a különböző fémek. A fémet a föld táplálja.


A fém személyiségű embert legfőképpen a hűvös, tiszta gondolatok jellemzik. Az őszinteség, egyenesség, igazság bajnoka, mindig kimondja, mit gondol, ezért szókimondása sokszor sértő, fájó lehet környezet számára, de a fém típusú ember lényéből fakadóan nem képes a hazugságra. Természetében gyakran erőszakos, agresszív jellem is felbukkan.

A fém elem a Feng Shui-ban a "Segítőkész emberek, utazás" és az "Alkotókészség, gyerek, gyermekkor" területeit uralja.

Kos A víz az ötödik elem.
Víz - a Merkúr uralja
iránya: Észak
évszaka: tél
napszaka: éjjel
színe: fekete, kék
klímája: hideg
folyamata: raktározás
formája: hullámos, változó
anyaga: tükröződő felületek, tükör, folyadékok


A víz elemi ereje minden gazdagság és bőség forrása. A víz az egyik legfontosabb éltető elem. Eső, és tiszta ivóvíz nélkül nincs élet.

A Víz jegyű embert a bölcsesség, a tapasztalás élménye, a kalandvágy, ismeretlen tájak felé hajtja. Tudásszomja nem csökken. Az élet a vízben kezdődött, és a földfelszín 90 százalékát borítja ugyanez az elem. Hatalmas természeti erő: mint a víz típusú ember is lehet kedves, barátságos, mint a természetben a májusi zápor, ám félelmetessé is válhat zivatarokat, árvízeket okozva. Hangulata változékony.

Örökös ellensége a tűz.

A víz elem a Feng Shui-ban a "Karrier" területét uralja.

Kérdezz Feng Shui-val kapcsolatban a Szakértői Fórumon!
Forrás: www.ezoterikus.hu