Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Ajándékutalvány

Adj ajándékba segítséget!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - Kövesd itt!

Asztma ellen vegyél kutyát!

Közzétéve: 2007. 10. 07. Forrás: www.orvostkeresek.hu
Értékelés
Ez a cikk 4941 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Azokban a családokban, ahol korábban már előfordult allergiás megbetegedés, rendszerint törekednek az allergének kivédésére, éppen ezért háziállatot sem vásárolnak.
Minden egyes szőrrel, bundával, vagy tollal rendelkező állat képes az arra érzékeny egyénekből allergiás reakciót kiváltani. Az állatok nyálában található fehérjék, az ürülékük, a bőrmirigyük olajos váladéka, pihék, vagy épp apró elhalt hámsejtek mind allergének.

Ezen allergének közvetlenül a légtérbe juthatnak, vagy az állatok által folyamatosan elhullajtott szőrzet vagy tollak által jutnak el a lakás minden pontjára. Ilyen módon lerakódnak a ruházaton, bútorzaton, ágyakon, szőnyegeken, cipőkön, függőnyökön, sőt még a falakon is. A fűtő- és légkondicionáló rendszerbe bejutva pedig az egész házban megtelepedhetnek. Így aztán a ház teljes takarítása és a háziállat eltávolítása után az allergének változatlanul megtalálhatóak a kárpitokban, bútorokban.

Tartós orrfolyás, orrdugulás, tüsszentés, szemviszketés, tüsszentés, bőrvörösség, vagy csalánkiütés esetén feltételezhetjük, hogy tüneteinket valamely a lakáson belül jelenlévő allergén okozza. Az okok pontos feltárásához célszerű bőrtesztet végeztetnünk.

Azokban a családokban, ahol korábban már előfordult allergiás megbetegedés, rendszerint törekednek az allergének kivédésére, éppen ezért háziállatot sem vásárolnak. Más esetekben viszont, ahol a családban nem figyelhető meg az allergiára való hajlam öröklődése, ott többnyire bátran vállalják a házi kedvenc tartását.

A Journal of Allergy and Clinical Immunology folyóirat közlése szerint azon egyének, akik születésük pillanatától fogva élvezik a kis házi kedvenc társaságát, a későbbiekben kevésbé lesznek allergiára fogékonyak. Mivel szervezetük az évek során folyamatosan edződik, így immunrendszerük kevésbé lesz érzékeny a potenciális allergénekkel szemben.

Számos kutatás igazolja, hogy azon gyermekek körében, akik macska vagy kutya mellett nőnek fel, kevésbé valószínű mind az asztma, mind pedig az allergia kialakulásának valószínűsége.

A gyermekkorban jelentkező asztmás légzés, zihálás növeli a későbbi életkorban kialakuló allergiák és asztma valószínűségét. Kutatási eredmények igazolják, hogy a vizsgált gyermekek esetében háromszor nagyobb volt a zihálás, nehéz légzés felbukkanása a házi kedvencet nem tartó családok csemetéi esetében.

A jelenség magyarázata az otthoni környezetben keresendő. Az endotoxinok olyan természetes vegyületek, melyeket baktériumok állítanak elő. A nagy mennyiségű endotoxin terhelés kifejezetten káros. Egyes nézetek szerint azonban kis adagban és csecsemőkorban védi, segíti az immunrendszer helyes működésének kialakulását.

A 2, vagy 3 kutyát is tartó családok háztartásában lévő, a lakásban található porból mért magasabb endotoxin szint a kutatás eredményei szerint valóban megakadályozták a gyermekkorban megjelenő allergiák kialakulását.
Forrás: www.orvostkeresek.hu