Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - katt ide!

Mit üzen a karácsonyfád? Amilyen olyan...

Közzétéve: 2019. 12. 12. Forrás: Freespirit.hu
Értékelés
Ez a cikk 114 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az európai kultúrkörben decemberben a fenyőről mindenkinek a karácsonyfa jut az eszébe, pedig állításának szokása csak a XVII. század elejéig vezethető vissza...

 
...de szimbolikáját vizsgálva sokkal régebbre kell visszamennünk az időben.

Ugyanúgy, mint a többi örökzöld, a fenyőfa is az örökkévalóság egyik szimbóluma, de jelképezi az életerőt, a termékenységet, az egyenességet, becsületességet és a halhatatlanságot is. Nemegyszer a csönd, béke és a nyugalom kifejezésére szolgál. Sok helyen azt hitték, hogy a fenyő megvédi a holttestet a rothadástól, ezért fenyőfa koporsókat használtak.

Ahány ország, annyi szokás

Kínában Konfuciusz jelképeként találkozhatunk vele a hosszú élet, a bátorság és a hűség jelképeként. Az állandóság és a változékonyság kifejezésére is szolgál. A fenyőt gyakran gólyával és fehér szarvassal együtt ábrázolják. Egyiptomban Szarapisz ábrázolásán látható. Szarapiszban több isten vonásai egyesültek, neve Ozirisz és Ápisz görögös összevonásából ered. A görögöknél Zeusz és Artemisz esetében fordul elő, de Aszklépiosz-szal is asszociálják. Japánban is a hosszú életet jelképezi, és itt is gyakran gólya és fehér szarvas látható mellette. Az ókori Rómában mint pura arbor a szüzesség jelképe, és Diana kapcsán is emlegetik, de Jupiter és Venus ábrázolásán is találkozhatunk vele.

A férfierő szimbóluma

A toboz jelentését elemezve nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy formája a lánghoz hasonlít. Fallikus szimbólum, a megtermékenyítő férfierőt jelképezi. A tűz teremtőerejének szimbolikájával több kultúrkörben is találkozhatunk. A görög Dionüszosz thürszoszának végén toboz található, ami a férfierőt és a halhatatlanságot jelképezi, hiszen a tobozban az élet magvai rejteznek. Ugyanilyen értelemben szerepel az Adonisz-kultuszban, amelynek érdekes emléke a vatikáni Belvedere udvarán látható óriás bronztoboz.

Út a Magasság felé

A karácsonyfa állításának szokása a téli napfordulóval megújuló élet pogány kori ünneplésében, illetve a december 24-i, Ádám és Éva bűnbeesését bemutató misztériumokban gyökerezik, és egyszerre jelképezi az évfordulón álló Tejutat, az istenszülő anyát és az élet örök megújulását. Bibliai eredetű magyarázat szerint Jézus családfáját is szimbolizálja. A karácsonyfa állításának XVII. századi elterjedése előtt sok helyen csak egyetlen termő ág virágzott vázában, amely Jézus születését köszöntötte. Karácsonyi piramist is szoktak állítani, amelyet deszkákból építenek. A karácsonyfa is háromszög alakú, akárcsak a piramisok. A fenyő felfelé keskenyedik, csúcsával Isten felé mutat, így a reménység szimbóluma is. Minden egyes ágacskája a keresztet jelképezi, hiszen az oldalhajtások merőlegesen nőnek az ágra.

A díszek szimbolikája

A feldíszített fenyőfa a szimbólumok tárháza. A csúcsára tett csillag a három napkeleti bölcsnek utat mutató csillagra utal. A dió a születés és a halál szimbóluma, Jézust jelképezi Mária méhében és a sírban. A bölcsesség jelképe is, gondoljunk csak a "dióhéjban összefoglalja" kifejezésre. A dió héja kemény, mint a koponya, a bele pedig olyan rajzolatú, mint az agy. Krisztus jelképeként a keserű burok Krisztus földi szenvedéseit, a csonthéj a kereszt fáját, az édes mag Jézus isteni természetét jelképezi. Az almadísz a bűnbeesésre utal. A csengő, illetve a harang olyan szakrális tárgyak, amelyek az ég és a föld között felfüggesztve közvetítenek e két világ között, s mindenekelőtt az isteni törvény kinyilatkoztatását végzik. Isten hangját jelképezik, de a harang és a nyelve a férfi és a nő harmóniájának kifejezésére is szolgál.

A Fény hordozói

A csillagszóró a fény születését jelképezi. A megvilágosodás, az igazság felismerésének a szimbóluma is. A villámlás szimbolikájához közel áll a csillagszóróé, így jelenti a nap sugarait is - a teremtő és a romboló erővel együtt. A fán égő gyertya lángjai egy-egy emberéletet jelképeznek, és a szeretet lángjai is egyben. A gyertya azt a fényt tükrözi vissza bennünk, amelyet Isten gyújt meg bennünk. A gyertya a Biblia alapján a Logosznak, a Világ Fényének a szimbóluma. Krisztus jelképe, aki meghalt az emberekért, hogy elhozza a megváltás fényét. Ne feledkezzünk meg eredetmondánkról sem, ahol a csodafiúszarvasnak "ezer ágabogán ezer égő gyertyát visel" - a csillagos eget -, s amelyek "gyújtatlan gyulasztanak, oltatlan alusznak".

Forrás: Freespirit.hu