Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - katt ide!

Bonyolult az életed? Lehet, hogy a neved miatt?

Rendezvényekre kell egy jósda!

Csupán néhány programötlet a 200-ból:

Ismerje meg további ötleteinket! Családi nap, céges rendezvények, privát partyk, bálok? 17 évnyi tapasztalat, megújuló ötletek, ingyenes dekoráció!

Holdnaptár

12 adventi illat - utat mutat!

Közzétéve: 2019. 11. 25. Írta: Elixír magazin Forrás: Freespirit.hu
Értékelés
Ez a cikk 131 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ünnepek közeledtével előkerülnek a jellegzetes, karácsonyi hangulatot idéző fűszerek. Mostani összeállításunkból az is kiderül, hogy nemcsak ízletesebbé teheted velük az ételeket, hanem egyes betegségek kezelésére is használhatod.

Angelika

 

Már a középkori kolostorokban is termesztették az értékes ételízesítő és gyógyhatású angelikát. Illata különlegesen kellemes aromájú, íze édeskésen kesernyés. A növény levele és gyökere kiváló saláta, főzelék- és mártásízesítő, egyes országokban a szárát is kandírozzák, és aprósüteményeket, lepényeket fűszereznek vele. Az angelika gyökeréből illatos-fűszeres, étvágyjavító-, izzadást szüntető és idegerősítő teakeverék, valamint vizelethajtó bor készíthető. A gyomor- és emésztési problémákkal küszködők étrendjének értékes fűszere, számukra ajánlott az angelikából készült likőrök, gyomorkeserűk fogyasztása. 

 

Ánizs

 

Az ókori egyiptomiak használták először ezt a jellegzetesen kellemes illatú, köménymagra emlékeztető, édesen aromás ízű fűszert. Napjainkban már világszerte ismert és sokoldalúan használt konyhafűszer: a karácsonyi sütemények, gyümölcskompótok, rizses édességek, pralinék, pudingok jellegzetes alkotórészeként ismert, de egy késhegynyi ánizzsal a vöröskáposztából, sárgarépából vagy tökből készült főzelékek is ízletessé tehetők. Az italok közül puncsok, szirupok, likőrök aromatizálására használják. A gyógyászatban étvágyjavító, emésztést serkentő, vértisztító, hurutoldó, idegerősítő, felfúvódást szüntető, gyomor-, bél- és epebántalmak elleni szerként használják, de az egészséges emberek számára is hasznos fűszer az ánizs.

 

Citrom

 

Az Indiában felfedezett gyümölcs leve és sárga színű, reszelt héja sokoldalúan felhasználható konyhafűszer. Egyes salátákat ízesíts és tálalj citromlével ecet helyett, hogy jobban érvényesüljön a felhasznált zöldségek íze. A reszelt citromhéjjal aromásabbá tehető a karácsonyi sütemények dió-, mák- és túrótölteléke, de fűszertésztákat is ízesíthetsz citromhéjjal. Gyümölcslevesek, kompótok, turmixitalok, rizsételek, puncsok, szószok, hidegtálak ízesítésére a gyümölcs levét és héját is felhasználhatod. Kandírozott citromkockákkal a gyümölcskenyeret is gazdagíthatod. A citrom C-vitaminban gazdag, ezért legtöbbször meghűléses betegségeket kezelnek vele, de emellett - bár kevésbé köztudott - emésztést serkentő és gyomorerősítő hatása is van. 

Citromfű

 

Ismerték már az ókori Rómában és Görögországban is és rendkívül kedvelték e lágy szárú fűszernövényt. Ételízesítésre a citromfű levelét nyersen, illetve szárított formában szokták felhasználni gyümölcslevesek, saláták, szószok, főzelékek, gombaételek, savanyúságok készítésénél, de a növényi ecetek fontos alkotórészeként is ismert. Kellemes íze mellett a házi gyógyászatban szíverősítő, görcsoldó és étvágygerjesztő hatása miatt kedvelt; teájával enyhíthetők az emésztési zavarok, és segítséget nyújt álmatlanság és magas vérnyomás esetén is.

 

Narancs

 

A közkedvelt aromájú gyümölcs levét és reszelt héját kiválóan alkalmazhatod a konyhában: különböző aprósüteményeket, piskótalapokat ízesíthetsz naranccsal, de likőrök készítésénél is használhatod. Kandírozott narancsdarabkákkal gyümölcskenyeret, müzlit is aromatizálhatsz. Kiváló gyomorerősítő, emésztést serkentő és vértisztító hatásának köszönhetően a gyógyászatban is igen kedvelt. 

Csillagánizs

 

A Dél-Kínában honos, örökzöld fa termése erős illatú, ánizshoz hasonló, kellemes, jellegzetes aromájú, édeskés ízű. Karácsonyi sütemények, kekszek, gyümölcslevesek, szilva- és birskompótok készítésénél gyakran használt fűszer, illetve puncsok és egyes likőrök kiváló ízesítőszere. Rendkívül hatékony görcsoldó, gyomorerősítő fűszer, szélhajtó hatása miatt a kisgyerekek emésztési panaszait is megszünteti.

 

Fahéj

 

Az egyik legrégebben ismert és legkedveltebb ízesítő Srí Lankán, Kínában és a Szunda-szigeteken honos fák ágairól lefejtett, sötétbarna színű héj. A jellegzetes illatú, édeskés, kissé csípős ízű fűszer a mézeskalácsok, almás sütemények elengedhetetlen alkotórésze, de emellett kiválóan alkalmas rétesek, piskótatészták, fánkok, rizses édességek, befőttek, kompótok, gyümölcslevesek, mártások, forralt borok aromatizálásához is. Konyhai használata mellett a gyógyászatban is fontos szerepet tölt be, mivel nagyon jó emésztésserkentő, étvágyjavító és gyomorerősítő szer. 

Gyömbér

 

Kínában már az időszámításunk előtti években is használták ezt a sajátságosan illatos, csípős, enyhén kesernyés ízű fűszert adó növényt. A karácsonyi kalácsok és aprósütemények mellett kiválóan ízesíthetsz gyömbérrel gyümölcsből, burgonyából és babból készült leveseket, levesbetéteket és egyes mártásokat, szószokat is. Napjainkban már sör és üdítőital is készül belőle. A gyógyászatban gyomorerősítő, étvágyjavító, emésztést segítő és vértisztító hatása miatt terjedt el. Egy pohár gyömbérből készült itallal könnyen megszüntethető a zsíros ételek fogyasztása után jelentkező teltségérzés.

 

Kardamom

 

Kellemes aromája és gyógyító hatása miatt már az ókori görögök és rómaiak is szívesen fogyasztották. Íze kissé fanyar, enyhén csípős, illata a kámforéhoz hasonló. A karácsonyi mézessütemények, apró teasütemények ízesítése mellett a marcipános édességek és szeszes italok készítéséhez is felhasználják. A gyógyászatban elsősorban gyomorerősítő és étvágygerjesztő hatása miatt kedvelt. 

Édeskömény

 

Nemes aromáját és gyógyító hatását már az ókori görögök és rómaiak is ismerték. Fűszerezéshez a növény kellemes, csillagánizsra emlékeztető illatú, édeskés, kissé csípős ízű magját használták és használják napjainkban is. A karácsonyi fűszeres sütemények mellett kellemessé tehetők édesköménnyel egyes főzelékek, saláták, szószok, de a likőrök készítésénél is gyakran alkalmazzák. A gyógyászatban kiváló emésztésserkentő, étvágyjavító, görcsoldó és vizelethajtó hatása miatt kedvelt, s ezek mellett rendkívül jó tejszaporító is.

 

Szegfűszeg

 

Ételízesítőként Kínában használták, először Kr. e. 300. körül, majd később járványmegelőző szerként vált ismertté. A fűszer jellegzetes illatú, enyhén égető, kesernyés ízű. Mézeskalácsok, fűszeres sütemények elengedhetetlen alkotórésze, de nem hiányozhat egyes befőttekből, kompótokból sem. Fontos ízesítőszerként használhatod bizonyos tészták töltésénél, szószok, mártások, savanyúságok készítésénél. A gyógyászatban görcsoldóként alkalmazzák leginkább, de fogfájás-csillapító hatása is jelentős.

 

Vanília

Eredeti hazájában, Mexikóban már Amerika felfedezése előtt is használták a kakaó ízesítésére. A vaníliát félérett állapotban szüretelik - amikor még teljesen illatmentes. Jellegzetes aromáját és barnásfekete színét az erjesztési folyamat során nyeri a vaníliatermés. Sütemények, kompótok, fagylaltok, krémek és tejes desszertek kedvelt ízesítőszere, de nem hiányozhat egyes csokoládéfélékből, rizses ételekből, édes szószokból és mártásokból sem. Gyomorerősítő, emésztést segítő és idegnyugtató hatása miatt a gyógyászatban is egyre gyakrabban alkalmazzák.

Csak óvatosan!
Mivel nem mindig tudhatod, hogy a déligyümölcs - narancs, citrom - héján nincs-e még le nem bomlott permetezőszer-maradék, felhasználás (reszelés, kandírozás) előtt mindig mosd le alaposan bő, forró vízzel!
Forrás: Freespirit.hu