Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Napi Tarot Üzenet

Minden napi Tarot

üzeneted - katt ide!

Bonyolult az életed? Lehet, hogy a neved miatt?

Rendezvényekre kell egy jósda!

Csupán néhány programötlet a 200-ból:

Ismerje meg további ötleteinket! Családi nap, céges rendezvények, privát partyk, bálok? 17 évnyi tapasztalat, megújuló ötletek, ingyenes dekoráció!

Holdnaptár

Önérdek bűntudat nélkül?

Közzétéve: 2017. 11. 13. Írta: forrás: Medipress Forrás: Ezoterikus.hu
Értékelés
Ez a cikk 365 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Vajon lehetséges az, hogy úgy érvényesítsük a saját érdekünket, hogy ne legyen bűntudatunk? A tudósok szerint igen, ha úgy érezzük, a döntés nem a mi felelősségünk.

Gyermekként hamar megtanuljuk, ha megosztjuk a javainkat, azzal örömet okozunk másoknak. Majd  idővel  képesek vagyunk a dolgokat a másik szemszögéből nézni és jelentős erőfeszítéseket teszünk szociális kapcsolataink fenntartásáért, jobbá tételéért. Ez azonban nem kedvez az önérdek érvényesítésének, vagyis bűntudatot érzünk, ha olyasmit teszünk, ami a saját érdekeinket szolgálja. Érdekes ugyanakkor, hogy gyakran le is mondunk dolgokról mások javára, hogy mi magunk boldogabbak legyünk. Ez azonban felveti azt a kérdést, hogy vajon bűntudat és rossz érzések nélkül is érvényesíthetjük az önérdekünket? Jonathan Berman és Deborah Small a Pennsylvania Egyetem Wharton Üzleti Karának pszichológusai szerint ez akkor lehetséges, ha kikapcsolhatjuk az értelmünket és a felelősségteljes gondolkodásunkat, szabadon élvezhetjük önérdekeinket, anélkül, hogy önzőnek éreznénk magunkat.

Az első vizsgálatba 216 egyetemistát vontak be, akiknek adtak három dollárt. Volt, akiknek azt mondták, hogy adományozzák a pénzt az UNICEF-nek, míg másoknak egyszerűen megengedték, hogy megtartsák, és volt, aki választhatott a két lehetőség közül.

Ahogy azt a tudósok várták, végül azok a diákok, akik megtarthatták a pénzt, boldogabbak voltak, mint jótékonykodó társaik vagy azok, akiknek volt választásuk. "Néha az emberek tényleg önzően akarnak viselkedni. De nem teszik, mert tudják, hogy utána önzőnek érzenék magukat" - magyarázta Berman. A tudósok arra is gondoltak, hogy elképzelhető, hogy az első csoport tagjai azért voltak boldogabbak, mert nekik egyáltalán nem kellett választaniuk maguk vagy mások érdekei között. Hogy ezt is kiderítsék, egy újabb kísérletet is elvégeztek. Ezúttal minden résztvevőnek két választása volt. Az egyik csoport eldönthette, hogy melyik szervezetnek adományozhat, a másik választhatott az adományozás és egy nyereményutalvány megtartása között, míg a harmadik csoport résztvevőinek csak azt kellett eldönteniük, honnan szeretnének ajándékutalványt kapni.

Az eredményekből kiderült, hogy ezúttal is az önérdeket érvényesítő vagyis a harmadik csoport volt a legboldogabb. A tudósok végül egy harmadik kísérlettel is hasonló eredményekre jutottak, amely után úgy vélik, hogy az emberek boldogabbak, ha úgy járnak jól, hogy a döntés felelősségét nem hárítják rájuk.

A tanulmány a Psychological Science oldalain jelent meg.
Forrás: Ezoterikus.hu