Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Napi Tarot Üzenet

Minden napi Tarot

üzeneted - katt ide!

Már megint PÉNTEK 13…

Közzétéve: 2007. 04. 13. Írta: MágIca Forrás: www.ezoterikus.hu
Értékelés
A 13-as számot sokan szerencsétlennek tartják: a Forma-1-ben és általában a technikai sportokban nincs 13-as számú versenyautó; Amerikában az épületekben nincs 13. emelet...
...a kórházakból még a 13. számú kórterem is hiányzik; a KLM légitársaságnál a repülőgépeken nincs 13. sor!

Mi a babona?

Egyes tárgyaknak, cselekményeknek, körülményeknek természetfölötti hatást tulajdonító és bizonyos jelenségeket természetfölötti erők megnyilvánulásaként magyarázó tévhit. (Akadémiai Kislexikon, 1989)

A parasztembernek ilyenkor eszébe jut, hogy ezen a napon nem végezheti el a vetést, a jegyespárok elhalasztják a házasságkötést, a nagyon babonás ember nem mászik a háztetőre, nem áll létrára, nem száll repülőre.

A 13-as számtól való félelem ókori eredetű babona. A 12-es szám ugyanis a tökéletességet jelenti, hiszen 12 hónap van és a napnak 12 órája van. Az ókoriak szerint, ha ehhez a tökéletes számhoz hozzáadódik még egy, az megbontja az egységet, a harmóniát és halált hoz. Ezért rettegnek a babonások a 13-as számtól.

A péntektől való irtózás egy másik forrása lehet az, hogy a XIX. századig a péntek volt Európában a hóhér napja, ekkor hajtották végre a nyilvános kivégzéseket. Angliában péntek 13-ra azt ajánlják, mindenki maradjon otthon, aki el akar kerülni bármilyen kedvezőtlen eseményt.

Ha 13-a péntekre esik, akkor az igencsak baljós tartalmú…

Még erősebben fogékony ez a nap a boszorkányok megidézésére, a boszorkányságra, a mágiára. A babona szerint e napon beszedett orvosság nem használ, a ma szedett füvek ártó füvek. Nem véletlen, hogy
 böjti nap, sőt kiemelten böjtölésre való nap a mai.

A keresztény világban a pénteki napot is sok babona övezi. A hagyomány szerint Jézust pénteken feszítették keresztre. Sőt, állítólag ez volt a paradicsomi bűnbeesés napja is. ågy aztán, a pénteki nap nem alkalmas arra, hogy házasságot kössünk, új házba, lakásba költözzünk, új állást vállaljunk vagy nagy útra induljunk.

A hiedelmek szerint, ha egy asztalnál tizenhárom ember ül, közülük hamarosan meghal valaki. Gondolják ezt azért, mert az utolsó vacsorán is Jézus volt a tizenharmadik az apostolai között.

A legendák szerint Napóleon sosem vacsorázott volna tizenharmadmagával. Franklin Delano Roosevelt amerikai elnök sem engedte meg, hogy tizenhárman üljenek asztalához. Mindig a közelben tartotta titkárnőjét, Grace Tullyt, aki szükség estén tizennegyedikként foglalt helyet az elnök asztalánál. ågy aztán, Tully kisasszony gyakran ebédelt vagy vacsorázott a Fehér Házban. Párizsban létezett a quatroziéme (a tizennegyedik) intézménye, melynek révén végszükség esetén bárki rendelhet egy hivatásos tizennegyedik vendéget. Roosevelt egyébként attól is idegenkedett, hogy tizenharmadikán vonatra szálljon, inkább 12-én este vagy 14-én reggel indult útnak.

Németországban például első ízben csak 1957-ben – a Frankfurter Allgemeine Zeitung című tekintélyes lap emlegette egy glosszában, amely azon gúnyolódott, hogy a balszerencsésnek tartott nap miatt elhalasztották a Tina Onassis tartályhajó vízre bocsátását.

Mit mond a számmisztika?

KosA számmisztika szerint a 13-as szám sem nem szerencsés, sem nem szerencsétlen. Egy szám a sorból. Olyan, amilyenné tesszük. Nem determinál.

A numerológia nagyon sok eleme ma is velünk él. Nem véletlenül hívjuk a szerencsét hozó tárgyakat vagy számokat kabalának. A népmesékben és szólásmondásokban is a hármas és a hetes a kiemelt számok: hétpecsétes titok (az Apokalipszis pecsétjeinek száma is 7), heten, mint a gonoszok, a hétfejű sárkány, hét törpe, hetedhét országon túl. De ugyancsak a világ hét csodájáról beszélnek, és a katolikus egyház is fokozta a hetes misztikusságát, (bár az eredeti szándék állítólag épp az volt, hogy a nép figyelmét a babonáról a vallásra terelje), hiszen hét szentség van és hét főbűn, de Krisztus utolsó szavainak a száma is ennyi volt. A babona legújabb változata szerint a házasságok kritikus éve a hetedik, akik abban az évben nem válnak el, már biztosan együtt öregszenek meg. A statisztikák azonban nem igazolják ezt feltevést, a hetedik évben nem történik szignifikánsan több válás.

A tarot kártya tizenharmadik lapja a halált ábrázolja.

Választási babona

Napjainkban Afrika a világ legbabonásabbnak tartott területe. Itt még mindig sokan folyamodnak különböző varázslási praktikákhoz, hogy céljaikat elérjék. Ghánában 1955-ben úgy módosították a választási törvényt, hogy jogsértőnek minősüljön, ha valaki a szavazások eredményeit bármilyen varázslattal vagy mágiával igyekszik befolyásolni.


2006-01-13

Forrás: www.ezoterikus.hu