Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - katt ide!

Asztrológusok etikai kódexe

Közzétéve: 2018. 05. 18. Írta: dr. Szepesi János Forrás: Humanisztikus Asztrológia Iskola
Értékelés
Ez a cikk 249 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A hazai asztrológiai életben is egyre erőteljesebben vetődik fel az igény az asztrológusok tevékenységének etikai szabályozása iránt.

 
Az etika kérdése természetesen külföldön is fontos probléma. Németországban egy konkrét ügy kapcsán bírósági ítélet állapította meg, hogy mindenkinek joga van az "asztrológia művészetének szabályai szerinti legmagasabb szintű szolgáltatásra". A nagy nemzeti asztrológiai egyesületek és szövetségek pedig etikai kódexeket dolgoztak ki, melyekben szabályozták tagjaik feladatait és kötelességeit az ügyfelekkel, és a szakmával szemben.

Úgy gondoljuk, itthon is elérkezett az idő, amikor a komoly hazai asztrológusoknak meg kell alkotniuk saját etikai szabályzatukat, és határozottan fel kell lépniük az asztrológiával visszaélők ellen. Ötletadóként álljon itt a Svájci Asztrológia Szövetség (SAB) etikai kódexe:

dr. Szepesi János

_A SAB ETIKAI KÓDEXE_________________________________________________________

 
 

Titoktartás, elkötelezettség és gondosság a tanácsadásban

Titoktartás: Minden SAB-tag kötelezi magát, hogy a tanácsadás során tudomására jutottakat sem harmadik személynek nem adja tovább, sem saját javára nem használja fel.

Egységes tanácsadás: Minden SAB-tag egy egységes, pszichológiai orientációjú asztrológiát művel és - saját lehetőségei keretén belül - szembefordul minden szélhámossággal és az asztrológiával való visszaéléssel.

Kifogástalan számítások: Minden SAB-tag megbizonyosodik a neki megadott adatok helyességéről és hitelességéről, és a munkáját csillagászatilag kifogástalan számításokra alapozza. A kifejtés minden olyan elemét, amely nem az alaphoroszkópra vezethető vissza, mint ilyet kell közölni.

A szülött figyelembevétele: A SAB-tagok figyelembe veszik a szülött életkörülményeit (biográfiáját), és ezt beépítik a születési horoszkóp kifejtésébe.

Felelősségteljes kifejtés: A felhasznált prognózis-módszerekkel a pszichológiai asztrológia értelmében óvatosan és felelősségteljesen kell bánni. A SAB-tagok kijelentéseiket úgy fogalmazzák meg, hogy azt ne lehessen "elkerülhetetlen sorsként" érteni.

Horoszkóp, mint segítség az életben: A SAB-tagok az egyéni születési horoszkópot olyan eszköznek tekintik, amelyet az emberi jellem megértéséhez és az életben való boldoguláshoz nyújtott segítségként használnak fel az 1948. december 10-i Emberi Jogok Általános Nyilatkozata 1. cikke értelmében: "Minden ember igényli az egyenlő jogokat és a szabadságot. Az emberek jogaikban és méltóságukban egyenlőnek születnek, az értelem és a tudat adottságával, egymással a testvériesség szellemében viselkednek."

Alapelvek, kutatás és tudományosság

A személyes szabadság támogatása: A SAB tagjai olyan egységesen orientált asztrológiát képviselnek, amelynek legfontosabb célja, hogy az klienseket nagyobb önmegismeréshez segítse, hogy ezáltal a személyes szabadságukat és fejlődésüket előmozdítsa.

A tapasztalati tudomány egyedi módszereket feltételez: A SAB-tagok az asztrológiát tapasztalati tudományként határozzák meg. Tudatában vannak annak, hogy a születési horoszkóp egy élő emberre vonatkozik, aki mint ilyen, nem tudományos szempontok szerint előreláthatóan reagál, hiszen - ellentétben a kémiai elemekkel és a fizikai erőkkel - lelke van, és egyforma hatások estén is újra és újra különbözőképpen viselkedhet. Ezért az asztrológiai kutatást nem lehet a természettudományi rendszerek közé besorolni, hanem annak saját, egységes, szervesen felépített, és a humán tudományok alapján működő bizonyítási módszereket kell kidolgoznia. A SAB-tagoknak ezért nem kell alávetniük magukat a természettudományok vagy a statisztika bizonyítási kényszerének.

Szaktudás és továbbképzés: A SAB-tagok kijelentéseiket a legjobb tudásuk és akaratuk szerint fogalmazzák meg, és emellett tudatában vannak egyéni lehetőségeiknek és korlátaiknak. Minden SAB-tag tudja, hogy minden szakmai ismeret ellenére tudását tovább kell fejlesztenie, és az sohasem lehet tökéletes és teljes.

Fordította: Dr. Szepesi Valéria

(Megjelent: Meridián I/2. szám)
Forrás: Humanisztikus Asztrológia Iskola