Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - katt ide!

Mutasd a fogaid és a szád! Tudd meg, milyen betegség bujkálhat benned!

Közzétéve: 2007. 08. 21. Írta: fordította: K.T. Forrás: health.yahoo.com
Értékelés
Fogorvosi ellenőrzések során nem csak fogaink aktuális állapotáról, hanem egészségünk, szervezetünk működéséről is rengeteg információt kaphatunk.
Szájüregünk és fogaink alapos áttekintése után szinte teljesen pontos képet kaphatunk a szervezetünkben lezajló negatív, vagy akár rosszindulatú folyamatokról. Olyan rejtett betegségekről is tudomást szerezhetünk, mint pl. a cukorbetegség, vagy akár az AIDS.

Az Academy of General Dentistry szerint azokból a betegségekből, melyek egész szervezetünket érintik, 90 %-a okoz valamilyen elváltozást fogainkon, ínyünkön.

A betegségek felkutatásához elegendő minimális nyálmintát venni a pácienstől. Újszülötteknél pl. a stressz-hormon, - azaz a kortizol - ellenőrzése nyálmintából történik. Ez egy nagyon hasznos segédeszköz a csontritkulásos betegek csonttömegvesztésének állandó nyomonkövetéséhez. Számos, bujkáló daganatos betegség kimutatásában is az orvos segítségére lehet. De kiváló eszköze az illegális szerek használatának - szervezetben való jelenlétének bizonyítására, a méreganyagok, hormonok, antitestek egyértelmű kimutatására. Ilyen a hepatitisz, vagy a HIV fertőzöttség is. Már a következő években felválthatja a vérvizsgálat szükségességét a nyálteszt. Különösen igaz ez azokra az esetekre, amikor cukorbetegséget, Parkinson-kórt vagy fertőző betegségeket kell kimutatni.

A nyál az egyik legkiválóbb eszköz a kórokozók távol tartására, ugyanis antitestjei harcba szállnak a megfázás és a baktériumok ellen, valamint összetevői közt megtalálható a Candida gomba elterjedését gátló anyag is. HIV, vagy egyéb komoly fertőzések esetében sajnos ezen anyagok működése jelentősen károsodhat, így pl. képes szájpenészt okozni, mely árulkodó tünete a Candida gomba jelenlétének.

Mi történik, ha elmulasztjuk fogaink rendszeres ápolását, tisztítását?

Fogínygyulladás: kezeletlen esetben periodontitis-hez, azaz foggyökérhártya-gyulladáshoz vezethet. Ennek leggyakoribb tünetei a vörös, duzzadt íny, mely tasakot formálva kezd elválni a fogtól.

A szánkban lévő baktériumok nagyon ritkán kerülnek be a véráramba. Mindennapi fogmosás alkalmával is okozhatunk olyan apró sérülést szánkban, mely lehetővé teszi az előbbieket. Egyes orvosi kezelések, antibiotikumok szedése is csökkentheti a szájüreg aktív védekező rendszerét, így a baktériumok szintén a véráramba kerülhetnek.

Egészséges immunrendszer megléte esetén a véráramba jutó baktériumok soha nem okozhatnak problémát. Különböző betegségek kezelése során a legyengült immunrendszer nem képes megakadályozni a fertőzések kialakulását.

Az infekciós edocarditis a szív felszínén kialakuló gyulladásos betegség, mely leggyakrabban a billentyűk megfelelő működését korlátozza. A kórkép kialakulásában fontos szerepet játszanak a szájból, a véráramba jutó baktériumok.

A hosszú időn keresztül fennálló fogínybetegség a fogak elvesztésével jár. A foghulláson túl számos szövődménnyel kell számolni.

A cukorbetegség szinte állandó velejárója a fogak romlása, ezért a cukorbetegek esetében fokozott figyelemmel kell kísérni a szájüreg rendszeres ellenőrzését. Az elhanyagolt fogak és az ínygyulladás megnehezítheti a betegség stabilizálhatóságát, a vércukor szint megfelelő beállítását.

A fogínygyulladás gyakran közvetlen szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában is. Ugyanis a szájban lévő baktériumok az egész emberi szervezetben gyulladásokat hozhatnak létre, ezek az alapjai a plakkok kialakulásának. Igy az artériák fala is könnebben beszűkül. Ez az állapot növeli a szívinfarktus és stroke kockázatát.

A súlyos ínybetegségek növelik a koraszülés kockázatát is. De erős szerepet játszhatnak az alacsony súlyú magzatok világra hozatalában is.A szájban lévő baktériumok méreganyagokat bocsátanak ki, ezek az anya véráramán keresztül a méhlepénybe jutva könnyen befolyásolják a magzat fejlődését.

Forrás: health.yahoo.com