Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Napi Tarot Üzenet

Minden napi Tarot

üzeneted - katt ide!

A hennafestés története

Közzétéve: 2006. 03. 07. Forrás: http://hennasite.freeweb.hu/
Értékelés
Ez a cikk 4339 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
A hennát már ötezer évvel ezelőtt is testfestésre használták Délkelet-Ázsiában, Indiában, a Közép-Keleten és Észak-Afrikában. Az összezúzott hennalevelekből készített hennapépet az indiaiak hívják mehndi-nek.

KosIndiai szereplése során részévé vált a gazdagon díszített szertartásoknak, legfőképpen az esküvőknek. Mivel a hennát számos országban használják, ezért az alkalmazott minták kultúráról kultúrára változnak.

Az indiai minták általában finom vonalú virágdíszekből, absztrakt kacskaringókból állnak. Ez alól kivételt képeznek a táncosok tenyerén lévő mehndi rajzolatok, melyek arra szolgálnak, hogy a nézők nagyobb távolságból is láthassák mozdulataikat.

Az egyik legfontosabb alkalom, amikor a nők mehndi díszítést viselnek, az esküvői szertartás. A menyasszony testének hennával való feldíszítése - a mehndi raat, azaz a mehndi éjszaka - az előkészület elengedhetetlen része, önmagában is ceremónia, amely évszázadok óta változatlan formában él tovább. A hagyományok szerint a vőlegény látja el menyasszonyát és a család nőtagjait hennával. A henna érkezése különösen jeles pillanat. Mielőtt elkezdenék a felelősségteljKoses munkát, a két örömanya egy-egy kis adag hennát nyom házasulandó gyermeke kezébe. A henna felvitele kitűnő alkalom a két család nőtagjainak megismerkedésére, hiszen fontos, hogy a leendő rokonok jóban legyenek egymással.

Az afrikaiaknál díszítésként inkább vastag vonalú geometrikus alakzatokat találunk. Marokkóban a henna-összejövetelek hasonlítanak a hamam kultúrájára. - ez egy olyan fürdő-hárem, ahol a nők kényelmesen heverészhetnek, gyakran meztelenül, miközben esznek és tereferélnek. Ezek a kizárólag nők számára tartott összejövetelek három napig is tarthatnak. A táncosnők itt is hennát használnak kéz- és lábfejük hangsúlyozására. A Guedra nevű szerelmes táncnál például a mehndi festés arra szolgál, hogy a táncosnő ujjainak hullámzó mozgására irányítsa a férfi figyelmét.

Az arabok a kéz- és lábfejen elhelyezett nagyobb virágmotívumokra helyezik a hangsúlyt. A körmök, a bőr és a haj hennával való befestése napjainkban is népszerű a Közel-Keleten. Egy régi arab mondás, miszerint "Ha nem igazat szólok, ne nyújthassam hennázásra többé a kezem" arra utal, hogy ez a szépítkezés igen jelentős volt a Közel-Keleten. A hennát Alsó-Egyiptom elkényeztetett úrhölgyei kozmetikai célokra használták. Itt jegyezzük meg, hogy számos "modern" eljárás szülőhelye Egyiptom, mint pl. a dauer, a paróka, a műkonty, de a smink alapok, a szemfesték, a szemceruza, és a rúzs is az ősi Egyiptom kivételezett kivételezett hölgyei között voltak használatosak.

Forrás: http://hennasite.freeweb.hu/

Bezárás