A méhen kívüli terhesség 7 oka és 8 jele!
Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Napi Tarot Üzenet

Minden napi Tarot

üzeneted - katt ide!

Bonyolult az életed? Lehet, hogy a neved miatt?

Rendezvényekre kell egy jósda!

Csupán néhány programötlet a 200-ból:

Ismerje meg további ötleteinket! Családi nap, céges rendezvények, privát partyk, bálok? 17 évnyi tapasztalat, megújuló ötletek, ingyenes dekoráció!

Holdnaptár

A méhen kívüli terhesség 7 oka és 8 jele!

Közzétéve: 2018. 02. 17. Írta: Vida Ági Forrás: Kismamablog.hu
Értékelés
Ez a cikk 185 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A legtöbb kismama aggódik az első hetekben. Minden fájdalomra, hasszurkálásra és váladékozásra azt hiszik, méhen kívüli terhesség okozza, pedig ez a jelenség meglehetősen ritka.

A méhen kívüli terhesség azért veszélyes, mert ugyanolyan terhességi tünetek jelentkeznek, mint a normál terhesség esetén, csak éppen sokkal erősebb formában!

A méhen kívüli terhesség jelei:
 • a terhességi teszt pozitív lett, ennek ellenére vérzés jelentkezik
 • barnás vérzés vagy folyás az elmaradt menstruáció idején
 • fájós derék
 • ájulás, vagy ájulás közeli érzés, szédülés
 • ingatag hangulat
 • végbélfájdalom
 • álmosság, aluszékonyság
 • erős, szúró alhasi fájdalom


Méhen kívüli terhesség esetén a terhességi teszt gyakran hamarabb mutat pozitívat, mint a rendes terhességnél és a tünetek is igen hamar nagyon intenzív formában jelentkeznek! Amennyiben ezek mellé még barnás folyás, barnás vérzés vagy erős vérzés társul, azonnal orvoshoz kell fordulni!

Hogyan jön létre a méhen kívüli terhesség?
A megtermékenyült petesejtet egy védőburok védi a megtermékenyüléstől számított 4-7 napig, amíg elér a méhbe, amikor megérkezik, ez a védőburok megszűnik, és a petesejt beágyazódik. Ha azonban 4-7 nap alatt sem éri el a méhet, akkor a védőréteg még “út közben” oldódik fel, és a petesejt ott ágyazódik be, ahol éppen van, pl. a petevezetékben.


A petevezetékben letapadt petesejt sok esetben magától is elhal, de ha nem akkor súlyos hasüregi vérzést okozhat, ami akár halálos lehet!

Ha vérzést észlelsz, függetlenül attól, hogy mennyire erős, élénk, milyen a színes, állaga stb. nem szabad bizonytalankodni és várni, hanem mihamarabb fel kell keresni egy orvost, akár az ügyeletet is! Ilyenkor 1-1 óra halogatás és várakozás az életedbe kerülhet!

A vizsgálat során kikérdeznek a tünetekről, majd hüvelyi betapintásos vizsgálatot végeznek, méhen kívüli terhesség esetén ugyanis a méh nagyobb és puhább lesz. Ezt követi az ultrahangos vizsgálat, amivel szinte 100%-os biztonsággal meg lehet állapítani, hogy valóban méhen kívüli terhességről van-e szó.

Ha valóban méhen kívüli terhességed van, két lehetőség van a gyógyításra. Előrehaladott állapot esetén kórházba kell menned, ahol vagy a hastükrözésnek nevezett eljárással eltávolítják a petevezetékbe ágyazódott petesejtet, vagy műtétet hajtanak végre.
Ha időben észreveszik a problémát, akkor gyógyszeres kezeléssel segítenek a petesejtnek, hogy felszívódjon.

Miért?

A méhen kívüli terhesség esélyét többféle tényező növelheti. Ilyenek például:

 • Ha még túlságosan fiatal vagy, és nem elég fejlettek a nemi szerveid (18 év alatt)
 • Ha cisztád vagy miómád van
 • Ha méhen belüli fogamzásgátló eszközt használsz (spirál)
 • Ha már korábban is volt méhen kívüli terhességed
 • Ha már műtötték a petefészkedet vagy a petevezetéket
 • Ha volt már korábban hasi műtéted
 • Ha korábban volt olyan gyulladásod, ami nyomot hagyhatott ezen a területen

Teherbe eshetek-e utána megint?

Igen, de érdemes tudni, hogy ha már volt méhen kívüli terhességed, akkor nagyobb a gyakorisága a következő méhen kívüli terhességnek.
Előfordulhat, hogy az orvosok kénytelenek eltávolítani a petevezetéket is a méhen kívüli terhesség megszüntetésére, ilyen esetben legközelebb már csak mesterséges megtermékenyítéssel eshetsz teherbe.

Még több érdekesség Vida Ági kismamablogjából!
Forrás: Kismamablog.hu