Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - katt ide!

12 tény, amit biztos nem tudtál a Földről

Közzétéve: 2020. 01. 20. Írta: Sáfrány Zsófia Forrás: Ezoterikus.hu
Értékelés
Ez a cikk 244 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Föld szimbólumok fontos részletét jelentik a teljes egésznek. A Föld szimbólumok csoportja igen szerteágazóak, ezért ebben az összefoglalásban a leglényegesebb jelöléseket emeljük ki.

 
Négy elem ismeretes a mai, nyugati kultúrákban: Föld, Víz, Levegő, Tűz. A Föld mindegyik eredete és vége, míg a többi annak teremtménye.
   
A Föld vált szét, hogy a Víz a Föld felszínére emelkedhessen.
A Föld kommunikál a Levegővel, mely nélküle csak bolyongana az űrben.
A Tűz a Föld mélyében lángol és nem tudna létrejönni a Föld nélkül.
A Föld ezért nem véletlenül sok kultúrában anyaként ismeretes.
A Föld a hovatartozás szinonimája is egyben. A kommunikációt és az ismereteket foglalja magába. Az otthon érzetét biztosítja valamennyiünk számára.

Az ősi kelta kultúrában a Föld egyfajta egyesítő erőként ismert. Ha egy férfi vagy egy nő eltávozik az élők sorából, a teste és a lelke nem egyesül újra addig, míg a Föld elem meg nem érinti a mellét. Ennek alapján földnek kellett eltakarni a halott testét. A kelták nem az első kultúra, mely a halottat földbe temette, de a legérdekesebb és legrészletesebb tanulmányok erről a kultúrkörről szólnak. A Föld a teremtő, mely teremt, egyesít, és végül magába temeti a dolgokat, hogy fenntartsa az örök egyensúlyt.
Számos kultúrában a Földet különböző szimbólummal ábrázolják, kifejezve annak lényegi jelentőségét.

Planetáris Föld–szimbólum
 

Logikailag a kör magát a Földet szimbolizálja.  A keresztben futó csíkok egykor, a 16. század derekén a kereszténységet jelenítették meg (hozzátesszük, hogy ez a szimbólum "templom" ikonként is ismert). Sok indián kultúrában használatos szimbólum. A kör igen gyakori ábrázolás, de nem az általános szimbóluma a Földnek. Néhány kultúra, mint pl. a kínai is a keresztet fogadta el Föld ikonként.

Indián Föld-szimbólum
 


Ez egy művészi változata az "Ojibwa" (Chippewa) Föld-szimbólumnak. A kör középpontja maga a Föld, amiből minden vonal (út) elindul. A horizontális és vertikális vonalak az égtájakat jelölik (É, D, K, Ny). A minden szekcióban fellelhető ábrák a négy nagy emberi nációt képviselik. Az egyforma felosztás a Földön és az emberek között uralkodó harmóniát jelképezik.

Maya Föld-szimbólum
 


A "Kab" ikon művészi Föld-illusztrálás. A felfelé haladó spirális vonal tipikus a kreatív isteni teremtés ábrázolásaként. A vonal a teremtés és az idő szimbóluma. A kör a Holdciklusokat ábrázolja (mivel a Maya Föld hieroglifa a Hold Istenség jele is, mely a termékenységet jelképezi a kör motívummal). A kör ugyanakkor azt a folyamatot is jelöli, mikor a nem létezőből létező válik (a születés folyamata).

Kínai Föld-triagram
 


Ez a triagram "Kun" vagy másképp "Nagy Föld"-ként ismert. Az anyát és a passzív/aktív energiát jelképezi. A Feng Shuiban ez a triagram a dél-nyugati irányt jelképezi és a vagyonunkat. A kínai szimbólumvilág a négyzetet alkalmazza Föld-jelképként. A kínai tigrisábrázolás szintén jól ismert Föld-szimbólum.

Arisztotelészi Föld-szimbólum
 


A görög filozófus, Arisztotelész először vállalkozott rá, hogy valamennyi elemnek saját szimbólumot adjon. Valamennyi - általa választott jelkép - az univerzum alapvető alkotóit reprezentálja.

A Földábrázolás azonban gyakorta kötődik állatokhoz is egyes kultúrákban. Néhány példa olyan kapcsolatokra, mikor az állatok léte által értelmezték a Föld létezését:

Egyiptom - szkarabeusz
Ázsia (Dél-Nyugat) - elefánt
Japán - hal
Dél- és Közép-Amerika - sikló
India - kígyó (anya-szimbólum is)

Az asztrológia állatövi jegyeiből is sokat tanulhatunk a Föld szimbolikarendszeréről.  Föld jegyűek a Bika, a Kos és a Szűz. Ezen jegyek tanulmányozása során sok érdekes jellemzőt fedezhetünk fel a Föld elemre vonatkozóan.

A tarot rendszer szintén érdekes tényekkel szolgál a Föld elemről. Egy szimbólumnyelv segítségével próbáljuk megérteni e rendszer közreműködésével a Föld alapvető működési elvét, az élet és a viselkedés mozgatórugóját.

A mitológia Isteneket és Istenségeket kapcsol a Föld szimbólumokhoz. A görög szó "Gaia", mely országot jelent, egyben a Föld Istennő, "Gaia" neve is. E tények feltárásával sokkal emberibb megközelítést nyerünk a Föld-szimbolika értelmezéséhez.

Néhány más adat a Föld-istenekkel kapcsolatosan:
"Cihuacoati" - azték Föld és Gyermekkor Istenség
"Geb" - egyiptomi Föld Isten, egyike a ritka férfiszimbolikának
"Nerthus" - germán termékenység Istenség
"Ida" - hindu Föld Istenség
Forrás: Ezoterikus.hu

Bezárás