Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Napi Tarot Üzenet

Minden napi Tarot

üzeneted - katt ide!

Gyógyíttasd magad HIPNÓZISsal!

Közzétéve: 2007. 07. 26.
Értékelés
Az utóbbi másfél évtizedben megszaporodtak az önjelölt hipnoterapeuták és korregressziós hipnózist – lelki időutazást – ígérő, magukat „gyógyító”-nak hirdető személyek.
Ám az amatőrök, a sarlatánok ténykedése soha nem azonosítható az igazi szakemberek munkájával.

Külföldről – főként a volt Szovjetunió utódállamaiból – több hipnotizőr tűnt fel a szórakoztatóiparban, ők színpadi vagy cirkuszi produkcióként mutatják be „tudományukat” a publikumnak. Eközben kevesebb feltűnés mellett működnek olyan terapeuták is, akik tudományos alapon, megfelelő szakmai ismeretek birtokában sokféle bajt, betegséget gyógyítanak hipnózissal.

A hipnózishoz hasonló, szuggesztív gyógyeljárásokat már a négyezer évvel ezelőtti egyiptomi papirusztekercsek is megemlítik – magyarázta dr. Bányai Éva, az Európai és Nemzetközi Hipnózis Társaság elnöke. A gyógyító templomok papjai a hipnózist leginkább fájdalomcsillapításra alkalmazták. A módszer évezredeken keresztül összekapcsolódott a vallásokkal, ezért misztikum vette körül. Kétszáz éve F. A. Messmer elsőként kereste a hipnózis tudományos magyarázatát, és általa lerakta a modern felfogás alapjait.

Ma a hipnózis – a legszélesebb szakmai körökben elfogadott nézet szerint – beszűkült tudatállapotnak tekinthető, melynek során a hipnotizőr korlátozza a hipnotizálandó személy figyelmét. A múlt században a koncentráció elérésére a drasztikus módszerektől sem riadtak vissza: nemegyszer a hipnotizálandó személy háta mögött pisztolyt sütöttek el, hogy a figyelme azonnal egyetlen pontra szűküljön le. A cirkuszi mutatványosok néha még ma is hasonló módszereket alkalmaznak.

Fájdalmat csillapít, dohányzásról szoktat le

A modern orvoslásban helye van a hipnózisnak. Fájdalomcsillapításra, tünetek enyhítésére és kisebb műtéteknél is alkalmazzák. Főként olyankor, ha a beteg más módon nem altatható vagy érzésteleníthető. Száz évvel ezelőtt a hipnotizőr elsősorban a tünetekre koncentrált, ma a lelki hátteret is próbálja feltérképezni. Az agy ébrenléti, erős kontrollja az álom határán gyengül, a gátlások oldódnak, a páciens többet tár fel önmagából. Az alany gyermekibbé, nyitottabbá válik, kritika nélkül fogadja el a terapeuta utasításait.

A hipnózist sikerrel alkalmazzák a szenvedélybetegek leszoktatásánál, a lelki eredetű testi betegségek – mint például a gyomor- és nyombélfekély, a magas vérnyomás vagy az asztma egy fajtája – gyógyításában, továbbá az evészavarok, a kóros soványság, elhízottság kezelésében. A szorongó, fóbiás és pánikbetegek, a depressziósok tünetei is mérsékelhetők a segítségével.

Magyarországon az orvosi egyetemek klinikáin és a nagyobb vidéki kórházakban szinte mindenhol dolgoznak hipnoterapeuták. Sőt az utóbbi időben egyre több családorvos is szerzett ilyen irányú képesítést. A belgyógyászaton, a szülészeten, a pszichiátrián, a szájsebészeten – a gyógyászat szinte minden területén – alkalmazzák ezt a fájdalomcsillapítási, érzéstelenítési módszert.

Nemcsak gyógyít, árthat is

Az avatatlan, sarlatán hipnotizőr bajt is okozhat. Előfordul, hogy a tömeges, mutatványszerű hipnózis után a nézők közül néhányan a pszichiátrián kötnek ki. A gyenge lelki alkatú, pszichés betegségre hajlamos ember a kellő körültekintés és szakmai tudás nélkül végzett hipnózis hatására megbetegedhet, hallucinálhat. A csoportos hipnózis további veszélye lehet, hogy régen elfeledett, rossz emlékeket hoz a felszínre. Olyanokat, amelyeknek a súlyával képtelen megbirkózni a hipnotizált.

Megtörtént például, hogy hipnotizálással felidézték a kora gyermekkort, és a páciens újraélte a másfél évesen elszenvedett tragédiát: szeme láttára ütötte el édesanyját a villamos. Az emlékkép olyan lelki megrázkódtatást idézett elő, hogy a páciens utána hosszú hónapokra pszichoterápiás kezelésre szorult.

Fizikai következményei is lehetnek az avatatlan személy által végzett hipnózisnak. Például egy kezdő hipnotizőr páciense két nappal a hipnózis után arra panaszkodott, hogy képtelen biciklire ülni, mert a kormányt folyton balra húzza a karja. A jelenség oka az volt, hogy a kísérletben a terapeuta az alany karjának elnehezedését szuggerálta, ám a hipnózis végén elfelejtette visszavonni a parancsot.

Elvben mindenki hipnotizálható. Vannak, akik fogékonyabbak, mások pedig kevésbé jó alanyok. Az emberek többsége közepesen érzékeny, de az emberiség hatodrésze nagyon, másik egyhatoda pedig alig befolyásolható hipnózissal.

Hipnózisban ébredő, gyilkos ösztönök

A múlt század harmincas-negyvenes éveiben több olyan film készült, melynek főhőse hipnózis hatására különböző rémtetteket, rablást, gyilkosságot követett el. Vajon valóban rávehető a hipnotizált személy bűncselekmények végrehajtására? Ha a hipnotizált személy a hétköznapi életében megtartja az erkölcsi, etikai szabályokat, általában hipnózisban is tiltakozik az ártó cselekedetek végrehajtása ellen. A deviáns, erkölcsi normákat nem tisztelő alanynál azonban nem zárható ki, hogy teljesíti a terapeuta parancsát.

Amerikában a II. világháború végén kísérletet végeztek néhány katonanövendékkel. Azt sugallták nekik, hogy egyik társuk japán kém, öljék meg. Bár a katonák ismerték az ősi parancsot „Ne ölj!”, mégis megpróbálták eltenni láb alól a társukat. Nem azért cselekedtek így, mert a tudatukban élő erkölcsi parancsot akarták megszegni, hanem azért, mert olyan utasítást kaptak, amelynek a végrehajtása katonai hivatásukban hazafias kötelesség volt. Éber állapotban cselekvés előtt ellenőrizték volna, valójában ki is a meggyilkolandó személy, de hipnózisban a terapeuta parancsa kioltotta éberségüket, megszüntette mérlegelő képességük működését.

A lélek vándorlása múltban és jövőben

Olykor hallhatunk az úgynevezett korregressziós hipnózisról, melyben a terapeuta alanyát előző életeibe vagy a jövőbe röpíti. A szakember szerint bizonyított tény, hogy az ember korábbi, régen elfeledett élményei a születés pillanatáig hipnózisban felidézhetők. A reinkarnációs – előző életekbe visszavezető vagy a jövőbe repítő – hipnózis létére azonban nincs semmilyen konkrét bizonyíték. A tudósok vizsgálják a jelenséget, és hajlanak arra a feltételezésre, hogy a páciensek „előző életeikből” feltűnő hipnotikus víziói nem mások, mint a kora gyermekkor vagy a fiatalkor elfelejtett és a fantázia által eltorzított képei.

Egy amerikai férfi a reinkarnációs hipnózisban kínaiul szólalt meg, és azt állította, mandarin volt évszázadokkal korábban. A hipnózist követő elemző vizsgálatban azonban kiderült, hogy másfél évesen New York kínai negyedében lakott, ahol a vékony falakon egész nap átszűrődtek a szomszédos kínai család életének hangjai. Megtanulta a kínai szavakat, ám az évek során elfelejtette őket.

Forrás: Natúrsziget


Bezárás