Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Napi Tarot Üzenet

Minden napi Tarot

üzeneted - katt ide!

A gyertya

Közzétéve: 2006. 04. 13. Írta: Szatmári Nóra Forrás: www.ezoterikus.hu
Értékelés
Ez a cikk 4456 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Kínában több mint kétezer éve jól ismerik és használják a viaszgyertyát. Egy VIII. századi szöveg már színes gyertyákról tesz említést, amelyet a esküvői szertartáskor használtak.

KosA "meggyújtani a viaszgyertyát" kifejezés a szüzesség elvételére utal. A régi Kínában a gyertyát - akárcsak a füstölőpálcát, - időmérésre is használták, amely során a leolvadt rész mennyiségéből kalkulálták ki az eltelt időt.

Méhviasz gyertyákat már a rómaiak is készítettek. A XII. század környékén jelentek meg az első faggyúgyertyák. 1825-ben szabadalmaztatta M. E. Chevreul és J. L. Gay-Lussac a sztearingyertyát. Manapság a gyertyát kemény paraffinból és sztearinból készítik. A sztearin megnöveli az olvadáspontot, és meghosszabbítja az égési időt is: palmitinsavból és sztearinsavból készül.

A gyertya kanóca bórsavval, szalmiáksóval, foszfátokkal pácolt pamutszál. A pácolásra azért is van szükség, mert a tiszta pamut nagyon gyorsan elégne és ráadásul füstölne. A fonott kanóc elszenesedés után meghajlik, kitér a láng útjából, és elég. A kanócban lévő cellulóz reagál a pácoláshoz használt sókra, és úgy bomlik el, hogy nem marad utána hamu.

A gyertya lángja megolvasztja és elpárologtatja a viaszt, amelyet a kanóc kapilláraktivitással szív fel. A felszabaduló szénhidrogén-molekulák többféle szerepet is játszanak az égési folyamatban.

A gyertya a tűz elem fontos jelképe. Szerepet játszik a varázslatokon, és egyéb szertartásokon. Lehet különböző pecséteket nyomni rájuk, vagy olajokkal meghinteni őket az adott varázslatnak megfelelően. Ha valaki varázslásra szánja el magát egyáltalán nem mindegy, hogy milyen varázslásnál, milyen színű gyertyát használ, hisz más-más a színek jelentése, és mindegyik más jellegű varázslatot segít elő. Íme egy rövid leírás a gyertyák színével kapcsolatban:

Fehér - minden célra alkalmas
Piros - szenvedély és alkotókészség
Kék - béke, bölcsesség, beilleszkedés
Narancs - munka, hivatás
Barna - barátság
Zöld - gyógyulás
Lila - spiritualitás
Fekete - ártalmas dolgok elhárítása
Sárga - ész, értelem
Ezüst - látnoki tevékenység

Forrás: www.ezoterikus.hu