Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - katt ide!

Wall Street-i jóslások

Közzétéve: 2007. 04. 21.
Értékelés
A Wall Street környékén régebben még titkolták, ma már kevésbé. A tőzsdén dolgozó közel 400 cégből mintegy 150-nél asztrológus tanácsadó figyeli és segíti az üzletemberek döntéseit különösen a befolyásoló Merkúr és Hold mozgását.
A Wall Street környékén régebben még titkolták, ma már kevésbé. A tőzsdén dolgozó közel 400 cégből mintegy 150-nél asztrológus tanácsadó figyeli és segíti az üzletemberek döntéseit különösen a befolyásoló Merkúr és Hold mozgását. A magyarországi kereskedők többsége azonban igen szkeptikus a témával kapcsolatban. Véleményük eltérő, nyilatkozni nem akarnak az ügyről.
''
Egy háromtagú amerikai kutató csoport - Kathy Yuan, Lu Zheng és Qiaoqiao Zhu - 2003. nyarán megjelent tanulmányában állítja, hogy a holdfázisok közvetlen hatással bírnak a tőzsdei részvényárfolyamok alakulására. A csoport 1984 óta vizsgálja a holdfázisok és a New York-i Értéktőzsde indexeinek összefüggéseit, amelyekből számukra egyértelműen kiderült: a részvényindexek teliholdkor esnek, újholdkor emelkednek. A kínai származású Lu Zheng, - aki egyébként a Michigani Egyetem pénzügyi tanszékének tanára, és szakterülete a tőzsdei befektetők és kereskedők döntési mechanizmusainak pszichológiája, – állítja: rendszerint újhold előtt két-három nappal érdemes részvényeket vásárolni, mivel a statisztika szerint ekkor egyértelműen alacsonyabbak a részvényárfolyamok a vizsgált időszak húsz éves súlyozott átlagához képest. Egy amerikai tőzsdei üzletkötő szerint a holdfázisokon alapuló befektetési stratégia akár havi 4 százalékos hozamot is biztosíthat a tengerentúli részvénypiacokon.
"Mi vár rám, és mi vár Franciaországra?" kérdezte állítólag a Skorpió jegyében született Francois Mitterrand az igencsak vonzó Teissier asszonytól a sorsdöntő maastrichti népszavazás (1992), illetve még az Öböl-háború (1991) előtt. "Úgy fordult hozzám, mint bármelyik elnöki tanácsadójához, és amit tőlem hallott, az is része lett az asztalán felgyűlt tájékoztatóhalomnak, amelynek alapján végül döntött" írja Elizabeth Teissier a Mitterrand jegyében című sikerkönyvében, amely először adott hírt a csillagjóslás Élysée-palotabeli befolyásáról. Ami persze korántsem előzmény nélkül való, hiszen közismert, hogy a XVI. században Medici Katalin, II. Henrik özvegye a házába hívta, és megtette első számú tanácsadójává a máig leghíresebb asztrológust, Nostradamust. Medici Katalinnak szép számmal akadtak követői azután is, hogy a csillagászat túllépett a mezopotámiai káldeusok (varázslók) körében 2500 éve született hiedelmeken.

Georges Minois történész a párizsi Fayard kiadónál megjelent, A jövő története című könyvében összegyűjtötte napjaink és a közelmúlt ilyen eseteit. Tőle tudható, hogy Aristide Briand és Georges Clemenceau, a századelő két kiemelkedő francia kormányfője rendszeresen felkeresett egy jósnőt, bizonyos Fraya asszonyt, egyebek között azt tudakolva tőle, mi lesz az első világháború kimenetele. Azt is Minois-nál lehet olvasni, hogy a Ronald Reagan amerikai elnök ellen megkísérelt merénylet után felesége, Nancy Reagan követelésére egy asztrológus is helyet kapott a fehér házi stábban, aki rendszeresen beleszólt az elnöki időbeosztás alakításába. "Választások idején rengeteg képviselő, miniszter készíttet magának horoszkópot, és az ilyesmi legalább annyit nyom náluk a latban, mint a közvélemény-kutatási adatok" állítja a L'Express párizsi hetilapban Jean-Yves Espié asztrológus, aki boulogne-billancourt-i irodájában fogadja látogatóit, és számítógépből keresi elő a születési időpontjukhoz tartozó csillagállást.
Hiába mondja a tudomány, hogy az asztrológia amely mágikus erőt tulajdonítva az égitestek járásának, azoknak a Földről látszó elhelyezkedésétől teszi függővé az emberek személyiségét minden alapot nélkülöző hiedelem, a jóléti társadalmakban szinte mindenütt terjedőben van a csillagjóslás divatja. Mitterrand mellett politikusok soráról tudódott ki Borisz Jelcin volt orosz elnökről éppúgy, mint János Károly spanyol királyról , hogy időről időre felkeresték kedvenc mágusukat.
A párizsi karácsonyi könyvpiac az idén tucatnyi asztrológiai kiadványt kínál, így Elizabeth Teissier Az ön horoszkópja című munkáját vagy a Marabout kiadó Asztrológia kezdőknek című kézikönyvét, de kaphatóGünther Sachs német milliomos és műkedvelő asztrológus Brigitte Bardot volt férje a Michel Lafont kiadónál megjelent műve és még sok egyéb is e témában. Az év végi hetilapok, főleg a női magazinok tele vannak 2001-re vonatkozó jóslatokkal, hogy mindenki tájékozódhasson, milyen sors van megírva számára a csillagokban. Felmérések szerint minden tizedik francia legalább egyszer felkereste már az országban bejegyzett tízezer asztrológus valamelyikét. A Sofres közvélemény-kutató intézet egyik vizsgálata szerint a franciák 46 százaléka hisz az asztrológiai jegyek meghatározó voltában, s az iskolázottabbak, a középkáderek vagy a vezetők körében e hiedelem erősebb, mint az egyszerű munkások, földművelők között. Egy internetes közvélemény-kutatás pedig arra a megállapításra jutott, hogy a hölgyek 47 százaléka inkább hallgat a horoszkópjából kiolvasott tanácsokra, mint élet- vagy házastársáéra.

Egy-egy jóslat ára ma 300 és 1500 frank között mozog (1 frank = 40 forint), s a kereslet nő. Megél a piacon mintegy két tucat horoszkópos időszakos kiadvány is; a Mi a jövőd magazin például százezres példányszámban fogy. Szociológusok szerint e jelenség nem meglepő, a csillagjósok bizonyos értelemben azt a szerepet töltik be az emberek egy része számára, amit korábban a gyóntató, a meghitt barát vagy barátnő, esetleg a pszichológus. "Nem annyira a jóslat hitelessége a fontos, mint inkább a lelki terápia, amit nyújt" véli a jelenséget elemző Gérard Miller pszichológus. Az individualizmus korában, miközben az életpályák szakmailag, társadalmilag egyre inkább megszabottak, az istenhit visszaszorulásával az emberek egyre kevésbé viselik el, hogy a véletlenek szeszélyének legyenek kitéve hangoztatja Miller , valami bizonyosságra vágynak. Bármit mond az asztrológus, elhiszik: egy szociológiai kutatásban mintegy száz személynek küldték el ugyanazt a horoszkópos jellemzést, és 60 százalékuk "magára ismert" benne.
Ám a jelenség túllépett az egyéni lelki terápia és szükségletkielégítés szintjén, az asztrológia bekerült a vállalati személyzetisek és a fejvadászok módszerei közé is, a grafológia és a pszichológiai tesztek mellé. "A szakmai önéletrajz és az iskolai végzettség nem ad kellő információt a pályázók képességeiről, szükség van egyéb módszerekre is, hogy minél kisebbre csökkentsük a cég kockázatát" véli Az emberi erőforrások értékelésének módszerei című, egyik újabb keletű szakmunka szerzője, aki szerint a legkomolyabban számításba vehető és veendő, hogy egy adott csapatba mondjuk a Bak vagy az Oroszlán személyiségjegyeit viselő pályázó illeszkedhet-e be jobban. Mindenesetre Claire Lévi divatos párizsi csillagjósnő azt nyilatkozta, manapság hetente mintegy negyven horoszkópot és személyiségjellemzést készít vezető kádereket kereső fejvadász cégeknek anélkül, hogy a jellemzettek tudnának erről. Ez persze nem véletlen. Egy 1993-as munkaügyi törvény ugyanis tiltja a horoszkópok alkalmazását e téren, s lehetőséget ad arra, hogy ha valakit a csillagképekből kiolvasott "információk" miatt nem vesznek fel, jogorvoslattal éljen. Az eljárás személyiadat-védelmi szempontból is aggályos, vélik szakértők. "Nem lehet részletes személyiségjegyeket tartalmazó jellemzést készíteni valakiről anélkül, hogy azt a tudomására ne hozzák" szögezte le az állami adatvédelmi bizottság (CNIL) illetékese.

A pénzügyekben elvileg még kevesebb keresnivalója lenne a csillagjóslásnak, amely azonban a tőzsdei üzletkötők körében is egyre terjed; a Wall Street környékén legalább 150 asztrológus tanácsadó iroda vagy cég figyeli az üzletemberek döntéseit állítólag különösen befolyásoló Uránusz mozgását. A tekintélyesnek számító Arch Crawford 1977 óta teszi közzé a tőzsdei kötéseket nem kevéssé befolyásoló hírleveleit, s a párizsi tőzsde várható irányait felvázoló havi bulletin ugyancsak rendszeresen közli asztrológusok jóslatait és tanácsait.

Persze az asztrológia fő témája továbbra is a magánélet, annak is három területe: a szerelem, a munkahelyi kilátások és az egészség. "Munkám 70 százalékát a párkapcsolatok teszik ki" mondja Jean-Yves Espié, aki jellemzést készít női ügyfeleinek párjukról, tanácsot adva, mire ügyeljenek, hogy a kapcsolat tartós legyen, esetleg arra, mihez van hajlama és tehetsége a gyereknek. A francia fogyasztóvédelmi főigazgatóság becslése szerint az asztrológusok forgalma évi 21 milliárd frankra tehető, s ez az egyik olyan terület, ahol a fogyasztók a leginkább ki vannak téve a becsapásnak.

"Az emberek igénylik, hogy valaki beszéljen velük a problémáikról. Igazolást keresnek, és megkönnyebbülnek, ha azt hallják, amit szeretnének. Az asztrológus boldogságpirulákat osztogat nekik" mondja Edouard Collot szociológus, aki többéves kutatást végzett a csillagjóslás terjedésének okairól. Megállapítása szerint az egyházak és a tudomány már nem töltik be támaszt adó és eligazító szerepüket az előbbiek elavultak, az utóbbi túl bonyolult , s a mai "ideológiai szupermarketben" az asztrológusok nagyon ügyesen kínálják portékájukat, mert áltudományos nyelvezeten pontosan azt mondják, amire az ügyfél vágyik, amiben hinni akar. Ezt a hitet "villogónak" nevezi a szociológus: egyik nap hisznek benne, a másik nap kevésbé. A hiedelem terjedése a tudomány kudarca is, mert az nem ad választ az egyénnek arra a kérdésére, hogy mi miért történik vele. "Különös, hogy amikor az ember képes a Holdra szállni, változatlanul él a hit a Hold sorsformáló hatásában" írja könyvében egy másik szociológus, Edgar Morin. Az Agapé nevű asztrológusképző iskola vezetője, Solange de Mailly Nesle szerint viszont az asztrológia mai sikere arról tanúskodik, hogy az ember bár túl van az ókori hiedelmeken makacsul ragaszkodik azokhoz a kötelékekhez, amelyek a számára látható világmindenséghez fűzik.

2006-03-17