Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - katt ide!

Bonyolult az életed? Lehet, hogy a neved miatt?

Rendezvényekre kell egy jósda!

Csupán néhány programötlet a 200-ból:

Ismerje meg további ötleteinket! Családi nap, céges rendezvények, privát partyk, bálok? 17 évnyi tapasztalat, megújuló ötletek, ingyenes dekoráció!

Holdnaptár

Makar Sankranti

Közzétéve: 2011. 01. 14. Írta: Szatmári Nóra Forrás: Ezoterikus.hu
Értékelés

A hinduk az egész világon idén január 14-én ünneplik a Makar Sankrantit. Indiában és Mauritius-on az ünnep a Harvest fesztivál keretében zajlik.

A Sankranti mindig valami új elindulását jelképezi. Ez a „Kundalini felébredése” volt, ami mindig egy új kezdet. Kundalini = Isteni energia
Ezen a napon a bennünk lévő Isten(nő)t kell elégedetté tennünk, emellett a tiszteletéről sem szabad elfeledkezni.
 
A Makar Sankranti azt a csillagászati napot jelöli, amelytől kezdve a Nap ismét az északi félteke felé kezd közelíteni, emellett a monszun évszak lezárulta pont ugyanerre az időszakra esik.

Spirituális értelemben egy igazán csodás ötvözet: megvilágosodás, béke, jólét és boldogság megérkezése, amely maga alá gyűri a sötétséget, tudatlanságot, így pedig jó korzsak köszönt be.

A nagy napot megelőzően a hinduk böjtölnek, illetve elkészítik a „Kichiri”-t. A Makar szó egyébként Bakot jelent, a Sankranti pedig folyamatot, mozgást.
 
A szóösszetétel utal arra is, hogy a Nap a Bak jegyében jár. Talán sokan nem tudják, hogy minden hónapban van egy Sankranti, vagyis, mikor a Nap átlép a következő jegybe. A hinduk számára azonban a Makar a legfontosabb bolygóállás, illetve a mauritius-i hinduk számára a Mesh Sankranti (Kos Nap idején). Az ünnepet leginkább az amerikai hálaadáshoz lehetne hasonlítani, azzal a különbséggel, hogy a hinduk ilyenkor a Gayatri mantrát mondogatják magukban, hogy a Nap megáldja őket.

A legenda szerint ezen a napon azt ünneplik, mikor a Napisten találkozott a fiával, Szaturnusszal (hindu nevén Shani).

A Makar Sankranti idején a hinduk édességet adnak egymásnak, amit szezám mag és Jaggery felhasználásával készítenek – nagy odaadással -, így terjesztik egymás között a szeretet. A sárkányeregetés is kihagyhatatlan momentum, hatalmas versenyek indulnak.

 

Forrás: Ezoterikus.hu