Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - katt ide!

I. Asztrológia, bevezetés

Közzétéve: 2002. 01. 30. Írta: Szatmári Nóra Forrás: www.ezoterikus.hu
Értékelés
Ez a cikk 6226 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Az asztrológia egy olyan tapasztalati tudomány, amely a csillagos égbolt hatását vizsgálja a földi élet körülményeire, elsősorban az egyes emberek adottságaira és életsorsára.
Mi az asztrológia?
Az asztrológia egy olyan tapasztalati tudomány, amely a csillagos égbolt hatását vizsgálja a földi élet körülményeire, elsősorban az egyes emberek adottságaira és életsorsára.

Mi a horoszkóp?
Jelentése: Jelentése: óranézés. A horoszkóp egy bizonyos földrajzi helyről az adott pillanatban látható égbolt vázlatos képe, az égbolt kétdimenzós rajza a születés pillanatában.

Miből áll a horoszkóp?
A horoszkóp alkotórészei: 10 bolygó (a Napot és a Holdat is ide számítjuk), a Nappálya (Ekliptika) síkján elhelyezkedő 12 zodiákus jel és 12 ház. A tényezők közé sorolhatjuk még a bolygók egymással kapcsolatos fényszögeit (aspektusait) és a legfontosabb állócsillagokat.

Mi az ascendens?
Az Ascendens a keleti horizonton felkelő jegynek éppen feljövő foka a születés pillanatában. A külvilág felé mutatott arcunkat mutatja.

Mi a descendens?
Az Ascendenssel szembenlévő pont.

Mi az aspektus?
Két planéta közötti szögkapcsolatot jelent. A fő aspektusok a konjunkció = együttállás (0-10 fok), a trigon (120 fok), a szextil (30 fok), a kvadrát (90 fok)és az oppozíció (180 fok). A "mellék" aspektusok vagy félfényszögek: félszextil(30 fok), félkvadrát (45 fok), sesquikvadrát (135 fok), kvinkunx (150 fok), kvintil (72 fok).A konjunkció lehet pozitív vagy negatív bolygóktól függően, a trigon és a szextil harmonikus, a kvadrát és az oppozíció feszítő, negatív aspektus. A félfényszögek tanító, nevelő hatásúak.

Mi az MC - Medium Coeli?
Medium coeli. Az égbolt közepe, a horoszkóp felső részén található, a X.-ház csúcsa. A karrierre, a célokra, hivatásra és a felettesekhez való viszonyra utal.

Mi a tranzit?
Egy adott nap bolygóállásai és a születési horoszkóp bolygóállásai közötti aspektusokat jelenti. Másképp fogalmazva: amikor születtünk akkor is álltak valahogy a bolygók és ebben a pillanatban is állnak valahogy. Ha a kettőt összevetjük, az a mai tranzit, de természetesen bármely nap tranzitját meg lehet vizsgálni a múltban és a jövendőben egyaránt.

Mi az a ház?
A zodiákus egy matematikailag meghatározott része, amely az élet egy adott területére utal. 12 van belőle.

Mi az IC?
Immum coeli. Az égbolt alja, az egyenlőtlen házak rendszerében a negyedik ház csúcsa. A családi kapcsolatokat az apát, a lakást, az élet végét és az otthoni életettel kapcsolatos dolgokat mutatja.

Mi a direkció?
A direkció latin eredetű szó: directio = irány, dirigo = irányítani. A leglényegesebb prognózis módszer, az életben várható lényeges eseményeket mutatja. Az égitesteket, házcsúcsokat -bizonyos időmérték szerint- mozdítjuk, vezetjük azaz dirigáljuk.

Mi az a diszpozitor?

Egy-egy égitest értékelésekor, nem csak a jegyben elfoglalt "méltóságát" és fényszögeit vehetjük figyelembe, hanem annak a jegynek az urát is, melyben a vizsgált bolgyó áll. Ez lesz a kérdéses bolygó diszpozitora. Egy példa... Vegyünk egy kosban álló Holdat. Ennek a Holdnak a diszpozitora a Mars lesz, (hiszen a kos ura a Mars) tehát, ha a Hold hatásáró bővebb információt szeretnénk kapni, a Mars helyzetét és fényszögeit kell vizsgálnunk.

Mi az a méltóság?
Minden égitest a hagyomány szerint bizonyos jegyekben jól és erősen, más jegyekben rosszul és gyengén hat. Egy erősen és jól ható bolygóról azt mondjuk, méltóságban van, a gyengén és előnytelenül ható planétáról azt, hogy "rangvesztett" helyzetben van. Ha egyikben sem, akkor semleges, azaz peregrin. Pl a Nap az oroszlán ura, ebben a jegyben jól és erősen hat, "otthon" van. A vele szemközti vízöntőben rangvesztett, a kosban emelt, a mérlegben esésben van, a többiben peregrin.

Belső bolygók
A Merkúrt és a Vénuszt nevezik belső bolygónak. Azok a bolygók, amelyek messzebb vannak a Naptól, mint a Föld, tehát a Mars, Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz, Plutó - külső bolygók.

Csomópontok
A holdpálya öt fokra hajlik el a nappálya síkjától és a pontokat, ahol keresztezi az ekliptikát, a Hold metszéspontjainak, illetve csomópontjainak nevezik.

Dekádok
Minden jegy a zodiákus kör 30 fokos szelete, amely még további három, egyenként 10 fokos részre, dekádra osztható.

Deklináció
Egy adott bolygó távolsága az égi egyenlítőtől északra, illetve délre.

Ekliptika
A nappálya síkja, a Nap látszólagos pályája a Föld körül.

Orbis
Hatókör. Bizonyos fokszám, amelyen belül a bolygók fényszöget alkotnak egymással.

Mundán asztrológia
Az asztrológia azon része, mely a világ eseményeivel foglalkozik.

A horoszkóp készítéséhez szükség van: csillagászati alapismeretre, Csillagászati Évkönyvre, négyjegyű függvénytáblázatra, számológépre, papírra és rengeteg időre... vagy egy asztrológiai programra:-)
Forrás: www.ezoterikus.hu